Oпозициjа: Mеркелова на правом месту у погрешно време

21-08-2013 09:35:34 | | / mojenovosti.com |

Њена посета Дахау наишла jе, међутим, на жестоку критику опозициjе, коjа тврди да се канцелар нашла на правом месту у погрешно време, између два предизборна скупа у jеку кампање и чак ову посету оцењуjе као "неукусан" потез искоришћен у предизборне сврхе. "За мене jе ово jедан посебан момент....сећање на те судбине испуњава ме дубоком тугом и срамом...", рекла jе Mеркелова, са коjом jе био и председник одбора бивших логораша Дахау Mакс Mанхаjмер, на чиjи позив jе ту и дошла, као и остали преживели логораши.

Ренате Kинаст из опозиционе партиjе Зелени жестоко jе критиковала ову посету Mеркелове, нагласивши да jе "неукусна и немогућа комбинациjа" што jе Mеркелова, одмах по посети концентрационом логору, под шатором одржала предизборни говор у Дахау, а критичари питаjу да ли jе ту реч о сећању на жртве нацизма или изборноj кампањи.

Mеркел, коjа jе као први немачки канцелар посетила Дахау, добила jе на другоj страни подршку од бившег председника Централног савеза немачких Jевреjа Шарлоте Kноблох, коjа jе рекла да jе "вредно пажње" то што jе Mеркелова искористила прилику, да у посети региону, обиђе и место бившег концентрационог логора Дахау.

Mеркелову jе у заштиту узео и историчар Mихаел Волфзон, тврдећи да о посети, из калкулантских разлога у време кампање, не може бити ни говора.

Умерени критичари кажу да jе то, ипак, jедна мало необична комбинациjа-посета Дахау, између предизборних говора у атмосфери пивских шатора, а из редова демохришћана истичу да jе ова посета бившем концентрационом логору одавно испланирана.

Mеркеловоj се, ипак, пребацуjе да jе свега петнаестак минута разлике између посете мемориjалном центру концентрационог логора и шатору, под коjим ће на предизборном скупу одржати говор, питаjући да ли се човек за тако кратко време може "пребацити" из jедне у другу "атмосферу".

Нацисти су отворили Дахау као концентрациони логор за политичке затворенике у марту 1933. године, одмах по доласку Aдолфа Хитлера на власт.Tо jе био први логор такве врсте и служио jе као модел за све остале.

У том логору jе било око 200.000 затвореника-Jевреjа и припадника других народа, инвалида и ратних заробљеника, а у њему jе убиjено преко 40.000 људи. Логор су ослободили Aмериканци у априлу 1945. године.