Дачић: Србија неутрална као бивша Југославија

07-06-2015 09:41:21 | | / vostok.rs |


Свака држава има сопствене националне интересе и мора поштовати став сваке друге земље у односу на међународне институције, политичке или војне, у које жели ући, изјавио је потпредседник српске Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, истакавши да је Србија изабрала пут неутралности.

Дачић је у интервјуу за италијанску агенцију „Нова“, на маргинама форума у Будви, на тај начин реаговао на изјаве председника Атлантског савета Црне Горе Сава Кентере који је казао да ће Србија пре или касније морати да напусти позицију неутралности и приступи НАТО.

„Србија је изабрала пут неутралности који је на неки начин наставак политике коју је практиковала бивша Југославија. Дакле, нисмо никада били чланица војних блокова и то нисмо ни сада“, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија жели да буде фактор стабилности на Балкану и да задржи добре односе са свим међународним структурама, увиђајући и значај НАТО-а као фактора стабилности и безбедности на Косову, имајући у виду „чињеницу да је НАТО један од гараната остваривања Споразума из Брисела“.

Дачић је на форуму „Будуће перспективе глобалне безбедносне архитектуре“ у Будви нагласио да Црна Гора слободно може узети 29. столицу у НАТО-у, јер ће иста у ЕУ припасти Србији.