Барселона пети пут на крову Европе

07-06-2015 10:00:19 | | / vostok.rs |


Фудбалери Барселоне постали су прваци Европе, пошто су вечерас у Берлину у финалу Лиге шампиона победили Јувентус са 1:3 (0:1).

Барселона је до пете титуле дошла головима Ивана Ракитића у 4, Луиса Суареза у 68. минуту и Нејмара у надокнади судијског времена, док је једини погодак за Јувентус постигао Алваро Мората у 55. минуту.

Каталонци су „ушати пехар“ претходно освајали 1992, 2006, 2009. и 2011. године.

Фудбалери Барселоне отворили су меч онако како су прижељкивали — раним голом. Нејмар је навукао на левој страни двојицу играча Јувентуса, луцидно проиграо Инијесту, који је асистирао усамљеном Ракитићу на петерцу за 0:1.

Било је видљиво да се Италијани нису најбоље снашли, Барселона је и поред гола имала иницијативу, а Буфон је спречио Алвеса да удвостручи предност.

Екипа Масимилијана Алегрија претила је из контри преко Тевеза, али у првом делу игре нису превише показали у организацији игре и нападу.

Једина светла тачка у торинској екипи био је искусни Буфон, одличним одбранама одржавао је свој тим у игри, пошто је Барселона на старту другог дела створила велики притисак пред његовим голом.

Каталонци су одлично комбиновали, пре свега трио Нејмар-Суарез-Меси, али је капитен Јувентуса био на висини задатка.

У јеку највеће иницијативе Барселоне, Јувентус је показао да није случајно у финалу Лиге шампиона. Играо се 55. минут, Маркизио је петом проследио лопту на десну страну, где је Лихштајнер центрирао, а Тевез шутирао из окрета. Тер Штеген је одлично одбранио, али је Мората убацио одбитак у мрежу.

Када је деловало да је на помолу преокрет, пошто се шампион Италије тотално ослободио, Барселона је казнила отвореност противника и преко Суареза поново дошла до предности.

Све дилеме око питања победника отклоњене су у седмом минуту судијске надоканде, када је Нејмар после контре шпанског клуба постигао коначан резултат.

Тим са Ноу кампа није могао боље да заврши сезону. Тријумфом на Олимпијском стадиону у Берлину освојио је триплу круну, такозвану „триплету“, пошто је претходно освајао трофеје у Примери и Купу краља.