Британци изумели авионска крила која „самозацељују“

08-06-2015 08:22:59 | | / vostok.rs |


Циљ научника и инжењера био је да открију да ли најситније пукотине на крилима и трупу летелице могу да се избегну.

Тим британских научника конструисао је крила авиона која су у стању да поправе сопствена оштећења у случају да до њих дође, јавља „Индепендент“.

Циљ научника и инжењера био је да открију да ли најситније пукотине на крилима и трупу летелице могу да се избегну.

„Инспирација нам је било људско тело. Ми нисмо еволуирали тако да поднесемо било каква оштећења — да јесмо, имали бисмо дебелу кожу попут носорога — али ако до оштећења дође, крваримо, створе се красте и рана зацели. Само смо исту ту функцију применили на синтетички материјал: хајде да створимо нешто што може само да се 'излечи'“, рекао је „Индепенденту“ шеф истраживачког тима професор Данкан Вас.

Нови приступ подразумева коришћење „микросфера“ на материјалу састављеном од угљеничних влакана. Оне ослобађају супстанцу која „лечи“ у случају оштећења изазваног ударом.

Вас је рекао да ће ова технологија, иако се „граничи са научном фантастиком“, вероватно ускоро бити део наше свакодневнице.

„Дефинитивно долазимо у фазу у којој ћемо током наредних пет или десет година бити сведоци ствари попут екрана мобилних телефона са којих пукотине нестају саме од себe“, истакао је Вас.

Ову технологију су три године развијали истраживачи са Универзитета у Бристолу. Њихово истраживање би требало да буде представљено на састанку Краљевског друштва, водеће британске научне организације која подржава рад изузетних научника.

Козметичке компаније су такође показале интересовање за изум британских научника, како би створиле посебну врсту лака за нокте.