Обама тражи да и америчке фирме спроведу санкције Русији Опширније: http://rs.sputniknews.com/politika/20150607/2388702.html#ixzz3cRvExEpD

08-06-2015 08:26:10 | | / vostok.rs |


Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама спреман је да спроведе санкције Европске уније према Русији, што је потврдио током говора који је претходио отварању самита Г7 у Немачкој.

У свом поздравном говору пре почетка самита Групе 7 (Г7), председник САД Барак Обама поновио је своју жељу да се спроведу санкције које је Европа наметнула Русији.

Пре самита су немачки бизнисмени, укључујући Асоцијацију немачких инжењера, говорили о томе како санкције ЕУ против Русије наносе штету њиховом пословању. Према немачком часопису „Шпигл“, америчке компаније су игнорисале санкције, склапајући уговоре са санкционисаним руским компанијама, док су их се немачке компаније придржавале.

„Током наредна два дана разговараћемо о нашој краткорочној будућности, глобалној економији која ствара нова радна места и нове могућности, очувању снажне и просперитетне Европске уније, новом трговинском партнерству преко Атлантика, супротстављању руској агресији у Украјини, борби против бројних претњи — од насилног екстремизма до климатских промена“, рекао је Обама.

Руски председних Владимир Путин је претходно изјавио да је трговина између Русије и Сједињених Држава током 2014. године порасла, док је, услед санкција, трговина са земљама-чланицама ЕУ опала.

Чланице Г7 нису признале референдум одржан у марту 2014, којим је црноморско полуострво Крим поново припојено Русији.

Западни лидери такође оптужују Русију за умешаност у оружане сукобе који су избили у Источној Украјини априла 2014, што руска страна пориче.

Русија је одстрањена из незваничног форума, тада познатог као Г8, у марту 2014. године.