Турска: Ердоган спао на мањинску владу

08-06-2015 09:14:24 | | / vostok.rs |


Владајућа Партија правде и развоја (АКП) турског председника Реџепа Тајипа Ердогана освојила је на данашњим изборима највише гласова, али је први пут за 13 година изгубила парламентарну већину и мораће да формира коалицију, показали су званични резултати на основу 98 одсто пребројаних гласова.

АКП је освојила 41 одсто гласова, а за њом следе Републиканска народна партија (ЦХП) са 25 одсто, националистичка Партија националног покрета (МХП) 16,5 одсто и прокурдска Народна демократска партија (ХДП) са 12,5 одсто гласова.

Како се предвиђа, АКП ће у парламенту, који има 550 места, имати 259 представника, ЦХП 131, МХП 82 и ХДП 78, пренела је агенција АФП.

Званичници опозиционе ЦХП су изјавили да резултати избора показују да су гласачи одбацили Ердоганову жељу за ширим овлашћењима и да су јасно рекли „не“ председничком систему, пренео је Ројтерс.

АКП је освојила око 49 одсто гласова на изборима 2011. године. АКП се први пут суочава са ситуацијом да нема већину да сама формира владу, од доласка на власт 2002. године.

Неименовани истакнути званичник АКП изјавио је раније агенцији Ројтерс, после пребројаних 80 одсто гласова, да „очекују мањинску владу и превремене изборе“.

Истовремено, агенција АП наводи да прелиминарни резултати указују да су гласачи одбацили идеју владајуће странке за промену устава којим би овлашћења актуелног председника могла бити проширена.

Владајућој странци је потребна двотрећинска већина за промену устава.

Америчка агенција наводи да су избори фактички референдум о томе хоће ли Ердогану бити додељена додатна овлашћења, која би променила значајно турску демократију и продужила његову владавину као најутицајнијег политичара.

Више од 53,7 милиона грађана имало је право гласа на изборима за 550 чланова турског парламента из 20 странака и међу 165 независних кандидата. Излазност гласача је била 86 одсто.

Раније прогнозе о томе ко има реалну могућност да пређе цензус од 10 одсто су се оствариле, а то су управо четири странке — владајућа АКП, Народна републиканска странка левог центра, националистичка Партија националног покрета и прокурдска Народна демократска странка.

Давутоглу: АКП јасан победник избора

Турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је вечерас да је владајућа Партија правде и развоја јасан победник парламентарних избора и поручио да нико не би требало да покушава да "гради победу на изборима које су изгубили".

"Сваком би требало да буде јасно да је АКП победник и лидер ових избора", рекао је Давутоглу обраћајући се присталицама са балкона седишта АКП у Анкари.

Давутоглу је истакао да ће преузети све неопходне мере да би се спречио покушај угрожавања политичке стабилности Турске, пренела је агенција Ројтерс.

"Нико не би требало да покушава да изгради победу на изборима које су изгубили", додао је премијер Турске.

Давутоглу је казао да су изборни резултати показали да је АКП "стуб" Турске и позвао је све политичке партије да се усагласе око новог грађанског устава.

Лидер прокурдске партије одбацује коалицију са АКП

Агенција Ројтерс преноси да у штабу АКП у Анкари влада тишина. Испред се окупило неколико стотина присталица који узвикују име Ердогана, оснивача странке, а тај призор је далеко од масовних окупљања после ранијих изборних победа.

Прокурдска Народна демократска партија (ХДП) је на путу да освоји скоро 13 одсто гласова. На хиљаде одушевљених Курда изашло је на улице Дијарбакира, града на југоистоку Турске, испаљујући ватромет.

Лидер ХДП Селахатин Демирташ (42), кога називају "курдским Обамом", одбацио је могућност коалиције са АКП, истичући да је овим изборима стављена тачка на даљу причу о већим председничким овлашћењима, чему се надао Ердоган.

Демирташ је, на конференцији за новинаре у Истанбулу, рекао да су ови избори "победа за оне који желе нови грађански устав".

Агенције напомињу да је Демирташ једини турски политичара који може да парира Ердогановим реторичким вештинама и који се, такође, може похвалити дивним певачким гласом.

Избори су одржани углавном у мирној и безбедној атмосфери, а Тас преноси да је у провинцији Шанлиурфа у тучи повређено 15 особа, и да је кошкања било и у граду Газиантеп.

АФП подсећа да су избори одржани у сенци насиља, пошто су две особе убијене а неколико десетина повређено у петак у нападу на митингу прокурдске Народне демократске странке у граду Дијарбакиру на југоистоку земље.

Агенције наводе да се избори одржавају у критичном тренутку модерне историје ове земље, с обзиром на неизвесност која лебди изнад њеног пута ка ЕУ, њене способности да контролише 1.300 километара дугу границу са Ираком и Сиријом, и будућности 1,8 милиона сиријских избеглица у Турској.