Украјина хоће да стави под своју контролу транзит руског гаса

08-06-2015 11:58:01 | | / vostok.rs |


Компанија „Укртрансгас“ жели да добије контролу над транзитом гаса из Русије у Европу, пише „Комерсант.

Компанија „Укртрансгас“ потписала је споразум о сарадњи и размени информација са мађарским гасно-транспорним системом ФГСЗ, саопштава лист. Ово ће помоћи да се организује виртуелни реверс гаса преко Украјине.

„То значи да Кијев може куповати гас од европских компанија којима ’Гаспром‘ испоручује гас и узима га из цеви на својој територији што, не само да ослобађа земљу од плаћања за транспорт, већ јој даје могућност да се потпуно обезбеди гасом без икаквог уговора са ’Гаспромом‘. Осим тога, европске компаније могу чувати гас у украјинским складиштима, што ствара услове за организацију гасног чвора у земљи“, пише лист.

Лист пише да је у овом тренутку оваква шема немогућа, јер се тренутно транзит гаса на западној граници Украјине предаје „Гаспром експорту“, а затим оператерима гасно-транспортних система Пољске, Словачке, Мађарске и Румуније. Са своје стране, „Укртрансгас“ не зна тачне обиме потребног гаса, које троше добављачи, јер не зна нумеричке кодове који означавају конкретне испоручиоце или примаоце гаса.

Зато, како наводи лист, „без учешћа ’Гаспром експорта‘ је немогуће организовати виртуелни реверс гаса на територији Украјине“.

„Виртуелне испоруке гаса у ЕУ су, не само дозвољене, већ су и предвиђене Трећим енергетским пакетом. Сада, успоставивши директан контакт са европским гасно-транспортним оператером, Украјина планира да затражи од ’Гаспром експорта‘ ’нумерики код‘“, пише лист.

Шеф „Нафтогаса“ Андреј Кобољев је изјавио да, ако до тога не дође Украјина ће се жалити директорату Европске комисије за конкуренцију, док је ЕК навела да у потпуности подржава споразум „Укртрансгас“ и ФГСЗ.

У „Гаспрому“ су сигурни да се постојећа шема транзита ослања на уговор из 2009. године, и зато ни закони ЕУ, нити закони Украјине не могу једнострано да промене ситуацију, пише „Комерсант“.