Цена струје у Србији биће позната сутра

09-06-2015 10:16:40 | | / vostok.rs |


Цена струје ће бити прецизирана већ сутра, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић.

Очекује се да ће та одлука бити донета на седници Владе и да ће министар рударства и енергетике Александар Антић изаћи у јавност са конкретним подацима, рекао је Вујовић Радио-телевизији Србије.

Када се говори о новој ревизији ММФ-а, он је додао да се управо завршавају последњи елементи, те да ће сутра на седници Владе бити разматран документ који се шаље у Вашингтон.

„То је ревидиран Меморандум економске и финансијске политике, у ком се прецизирају све ствари које су се догодиле у првом кварталу. Интензивно се припремамо да кренемо са анализом онога што се дешава у другом кварталу и очекујемо да ћемо крајем августа, када будемо разматрали овогодишње податке, имати јаснију слику о томе шта је све могуће“, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, ту ће се видети на којим местима могу да се релаксирају неке ствари из програма, и да се дозволи већи степен експанзивности, а то је, како је објаснио, посебно важно код инвестиција и монетарне политике, да би било већег степена запошљавања и бржег привредног раста и то је оно на чему Влада тренутно ради.

Вујовић је нагласио да све компаније са којима је недавно разговарано у Вашингтону у оквиру посете премијера Александра Вучића, већ имају неке послове у Србији и да је веома значајно то што „Мајкрософт“ нуди проширење сарадње.

„Они су од почетка реформи код нас у Србији, сада нуде проширење сарадње на тзв. ’Мајкрософт облак‘, који повезује огромне системе и нуди могућност Србији да прескочи целу генерацију компјутеризације и да пређе на најсавременије методе повезивања, што је јако значајно“, нагласио је Вујовић.

Он је додао да то значи да „Мајкрософт“ нуди памет готово бесплатно, као и да нуди ангажовање србских фирми у реализацији тих пројеката.

„То би био велики ефекат за Србију, отварање нових радних места и подстицај домаћој производњи“, сматра министар финансија.

Он је истакао да Србија примењује законе и испуњава стандарде Европске уније и да је за то најбољи доказ што компанија ККР, фирма која је тзв. други степен финансирања, купује фирме које су већ приватизоване и подиже их на виши ниво пословања.

Како је рекао, ККР улаже милијарде и заинтересована је за Србију, не само да помогне око разрешења питања лоших зајмова, него је спремна и да прошири своја улагања, што је, сматра министар, огроман подстицај и огроман позитиван знак за Србију и њен пут ка Европи.

„Америка нуди свесрдну помоћ у томе да подржи евроинтеграције Србије, али мислим да су, сем речи и политичке подршке, ово најважнији сигнали, када тако реномирана фирма као што је ККР жели да прошири своју делатност у Србији. Они су купили СББ за огромне паре и сада желе то да прошире на остале секторе. Мислим да је то много значајно“, рекао је Вујовић.