Бугарска и Грчка одложиле потписивање решења о изградњи гасовода

10-06-2015 03:19:01 | | / vostok.rs |


Бугарска и Грчка су одложиле потписивање инвестиционог решења о изградњи међусистемског гасовода, које је било заказано за 12. јун, саопштио је листу „Преса“ заменик министра енергетике Жечо Станков.

„Надам се да ће потписивање коначног инвестиционог решења о изградњи гасовода са Грчком бити одржано до краја јуна. Министри Теменужка Петкова и Панајотис Лафаназанис ће се договорити о новом датуму за време Међународног економског форума у Санкт Петербургу“, саопштио је Станков, не наводећи разлог за одлагање рока за потписивање.

Изградња гасовода треба да почне у марту 2016, док би 2018. године требало да буде пуштен у промет. Према његовом мишљењу, почевши од 2019. године, Бугарска ће сваке године из Азербејџана добијати око милијарду кубних метара гаса.

У наредним годинама, Бугарска намерава да изгради четири међусистемска гасовода. Планира се да гасовод са Румунијом буде изграђен до краја 2015. године.

У стадијуму предпројекта налази се гасовод са Турском. Интензивни дијалог Бугарска води са Србијом, али је у реализацији пројекта приметно кашњење због финансијских проблема српске стране.