Палестина не жели да је пореде са Косовом

10-06-2015 03:30:22 | | / vostok.rs |


Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да између Србије и Палестине нема отворених питања, да две државе добро сарађују и да ће радити на унапређењу односа, док је палестински председник Махмуд Абас поручио да та земља цени подршку Србије у УН и да ту подршку узвраћа.

Николић је на заједничкој конференцији за новинаре са Абасом, који борави у званичној посети Београду, рекао да Србија жели да што пре дође до преговора Палестине и Изрела.

„То су две нама пријатељске земље, а и сами знамо да много тога може да се постигне преговорима, а ништа ако се не разговара“, рекао је Николић, који очекује да неспоразуми који успоравају преговоре буду што пре отклоњени и да међународна заједница одахне кад види да су представници држава почели да разговарају.

Николић је рекао да је за Србију веома значајно то што је Палестина подржава Србију у стратешким спољнополитичким приоритетима — процесу европских интеграција и заштити суверенитета и територијалног интегритета.


„Палестина се одлучно противи уласку Косова у Унеско и негативно реагује на поређење са Косовом. Управо је супротно и сматрам да је слична позиција Србије и Палестине“, рекао је Николић.


Он је навео да је Абаса упознао са повећаним безбедносним ризицима на територији Косова и Метохије и чињеницом да је Приштина суочена са масовним миграцијама, религијским екстремизмом и учешћем становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у кризним подручјима широм света.


Николић је рекао да га је Абас уверио да Палестина високо цени то што је Србија била једина земља у региону која је на Генералној скупштини гласала да Палестина добије статус државе нечланице УН.


Абас је рекао да високо цени историјске и пријатељске односе две земље и да се нада напретку у билатералним односима.


Он је истакао значај удружења Палестинаца у Србији ради јачања веза између две земље и народа и подржао напоре, у којима учествују и представници српске власти, да се Палестинци школују у Србији.


Абас је честитао председнику Николићу председавање Србије ОЕБС-у и позвао га да се придружи међународним напорима у циљу решавања израелско-палестинског сукоба.