Русија спремна да одговори на санкције ЕУ

11-06-2015 09:18:37 | | / vostok.rs |


Ако Европска унија продужи антируске санкције, Русија ће продужити ембарго на производе из ЕУ, рекао је министар за економски развој РФ Алексеј Уљукајев.

„Ако Европска унија остави санкције на снази, наравно да ћемо и ми наше оставити“, рекао је министар.

Он је убеђен да ће од санкција штету имати обе стране, јер већина земаља ЕУ не подржава резолуцију о пооштравању руских санкција.

„Говорим искључиво о ЕУ. Већина земаља-чланица ЕУ има много негативних ствари од уведених санкција. Привреде су претрпеле велику штету. Осећа се да је овај начин ћорсокак, непродуктиван, и да не омогућава да се реши ниједан проблем, а ствара се много додатних проблема, не само бизнису, већ и државним круговима“, рекао је Уљукајев.

Шеф администрације руског председника Сергеј Иванов изјавио је да би Русија могла продужити контрасанкције након изјаве саопштења лидера земаља „Велике седморке“.

„Само што је одржан самит ’седморке‘ на којем су продужене санкције против Русије. Зато је у потпуности логично претпоставити да ће и Русија продужити своје санкције“, изјавио је Иванов у среду на Светском конгресу руских медија у Москви.

Иванов признаје да су санкције негативно утицале на Русију, јер јој је био забрањен приступ спољњем финансијском тржишту.

„Сваке санкције су мач са две оштрице, једна је позитивна, а друга негативна“, изјавио је Иванов.

Раније је саопштено да би САД и Г7 могле увести додатне санкције против Русије.