Избори у Турској могу омести изградњу „Турског тока“

12-06-2015 08:00:57 | | / vostok.rs |


Политичка неодређеност у Турској, везана за резултате парламентарних избора и формирање коалиционе Владе, може отежати реализацију гасног пројекта „Турски ток“, сматра шеф Института за енергетско тржиште и политику у Анкари Волкан Оздемир.

„Највећи губитник на овим изборима је председник Турске Тајип Ердоган, који је био мотор у руско-турским односима, због чега је, у целини, његовим поразом и Русија на губитку. ’Турски ток‘ је дете председника Русије и Турске, а коалиција ће отежати његову реализацију. Народну демократску партију (НДП) отворено подржава Запад. Уз то, прокурдска партија је ушла у парламент, што је лишило Партију правде и развоја статуса владајуће странке и створило потребу за стварањем коалиције. У тренутку политичке неодређености, турској Влади неће бити лако да доноси одлуке о стратешким пројектима“, рекао је Оздемир.

По мишљењу експерта, први крак „Турског тока“ капацитета 27,4 милијарде кубних метара гаса биће изграђен без обзира на промену политичке ситуације у Турској, док је засад тешко предвидети даљу судбину пројекта.

Прошле године, „Гаспром“ је испоручио Турској 27,4 милијарде кубних метара гаса. Он се транспортује „Плавим током“, који пролази по дну Црног мора, као и „Трансбалканским гасоводом“ преко Украјине. Притом је планирано и повећање обима гаса.

„Гаспром“ и „Ботас“ су 1. децембра 2014. године потписали Меморандум о разумевању за изградњу новог гасовода из Русије у Турску преко Црног мора капацитета 63 милијарде кубних метара гаса.