Гардијан и Њујорк Тајмс заједно објављују Сноуденова документа

24-08-2013 08:30:49 | | Novi magazin/ mojenovosti.com |

"Гардијан" је на свом вебсајту навео да ће, на основу тог договора, омогућити америчком листу приступ неким "осетљивим документима" добијеним од Сноудена, пренела је агенција АФП.

До такве одлуке о заједничком објављивању се дошло пошто је пре неколико дана на лондонском аеродрому британска полиција притворила животног партнера новинара "Гардијана" и испитивала га девет сати на основу антитерористичког закона.

Британска влада је, такође, приморала "Гардијан" да уништи неке од компјутерскх фајлова који су садржали материјале које им је дао Сноуден.

"У клими интензивног притиска британске владе, "Гардијан" је одлучио да сарађује са америчким партнером на документима (о америчком програму надзирања електронске комуникације), а која је дао Едвард Сноуден", нанедено је у саопштењу "Гардијана".

Сноуден се налази у Русији, која му је дала привремени азил од годину дана, с могућношћу да буде продужаван. САД су оптужиле Сноудена за шпијунирање.

Коментара британске владе на саопштење "Гардијана", засад, нема.

Британска антитерористичка полиција у четвртак је започела истрагу о документима која је запленила од Дејвида Миранде, партнера новинара "Гардијана" Глена Гринвалда, који је први објавио причу о америчком тајном програму шпијунирања