Све више доказа да је хемијски напад код Дамаска - монтирана провокација

24-08-2013 09:37:53 | | НСПМ/ mojenovosti.com |

„Позиви који стижу из Европе да се примени сила у Сирији су неприхватљиви“, саопштено је из Кремља, који је раније позвао званични Дамаск да сарађује са УН.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг изјавио је да је хемијски напад „једино веродостојно објашњење за повреде које се виде на жртвама“ и додао да верује да је иза напада стоји режим. Имао је у виду десетине објављених фотографија на којима се виде убијени одрасли и деца, од којих многи тобоже имају пену око уста и носа.

А Министарство иностраних послова Русије је саопштило да је у питању монтирани материјал, припремљен пре 21. августа када је наводно дошло до напада.

„Добијамо све више материјала који показује да је тај злочин провокативне природе. Прецизније, постоје извештаји на интернету, оптужбе режима и материјали о инциденту који су постављени неколико сати пре наводног напада. То значи да је у питању унапред испланирана и монитрана акција“, наводи се у саопштењу портпарила руске дипломатије Александра Лукашевича.

Званична Москва је истовремено упозорила да недопустивим сматра све притиске на Савет безбедности УН да донесе резолуцију којом би дозволио примену стране војне силе у Сирији.