Русија: Нема протеста у Сочију за вријеме Олимпијаде

24-08-2013 10:36:20 | | Фронтал/ mojenovosti.com |

Одлука о забрани окупљања, коју је потписао предсједник Владимир Путин, а објављена је јуче у званичном листу „Росијскаја газета”, значајно ограничава приступ том одмаралишту на Црном мору у периоду између 7. јануара и 21. марта следеће године, пренио је британски ББЦ.

Током тог периода су „забрањена сва окупљања, демонстрације и маршеви који нису у вези са Олимпијским и Параолимпијским играма”, наводи се у одлуци.

Званични Кремљ је саопштио да је та мјера била неопходна како би се обезбиједила сигурност за вријеме Олимпијских и Параолимпијских игара у Сочију, али су је активисти окарактерисали као „неуставну”.

Забрана подразумијева постојање велике „забрањене зоне” у Сочију, којој приступ неће имати готово сва возила осим аутомобила грађана тог града, посебно акредитованих возила, као и возила хитних служби.

Поред тога, установљава се више „контролисаних зона” на мјестима одржавања такмичења за вријеме Олимпијских игара, у којима ће се претресати сви људи и њихова имовина.

Активисти за људска права су осудили те мјере, наводећи да су оне једнаке „увођењу ванредног стања”.

„Путин практично претвара Сочија у специјалну оперативну зону тиме што забрањује окупљања и укида слободу кретања”, изјавила је чланица руског „Хјуман рајтс воча”, Татјана Локшина.