Република Србска ће се обратити Русији због притисака са Запада

12-06-2015 10:42:33 | | / vostok.rs |


Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Република Србска преко руских инстанци у Савету безбједности УН изразити незадовољство чињеницом да се, без консултација, жели провући резолуција о Сребреници. Према његовим речима, сви очекују да ће та резолуција додатно збогоцрнити и ставити у незавидан положај и србски народ и Републику Српску.

- То није нешто што се зове помирење и поверење. БиХ је у хаотичном стању, годинама не функционише, одржава се само притиском међународног фактора, њиховим лелеком да је то добар концепт, као и применом силе у најчешћем случају када покушавају да сломе политичке отпоре који се не могу сломити, јер БиХ очигледно не може да заживи, рекао је председник на пријему који је у Сарајеву организовао руски амбасадор Петар Иванцов поводом Дана Русије.

Председник Српске оценио је да је БиХ провизоријум који се у суштини одржава ароганцијом и притиском међународне заједнице.

Пре два дана је објављно да Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници пред Саветом безбједности УН, а претпоставља се да је ово још једна у низу офанзива напада на Србију и Републику Српску.

На овај начин се Велика Британија прикључила САД и Њемачкој, које су већ покренуле своје акције за слабљење Српске.

РУСИЈА ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ СРБА

Додик је изјавио да је Русија велики и историјски пријатељ Срба са којима дели многе вредности и са којим је у многим искушењима кроз историју била на истој страни.

- Руски и србски народ имају заједничку историју коју заједнички прослављају. Односи Русије према Републици Србској и србском народу су веома позитивни. Вечерас желим да честитам празник руском амбасадору, а надам се да ћу имати прилику за седам, осам дана да то учиним на највишем нивоу Руске Федерације, рекао је председник.

Према његовим речима, Рафинерија нафте у Броду, руске банке, активности које су заустављене на пројекту "Руски ток" и оне у вези са истраживањима нових налазишта нафте, говоре да је Русија веома добродошла што се тиче пословних ангажмана и да јој Република Србска даје потпуну подршку.

- Још је важнија чињеница да у политичком смислу Русија све време од Дејтона има исправан став када је реч о међународном праву и није подлегала међународној еуфорији укидања права Републици Србској, што посебно ценимо, нагласио је председник.

Он је рекао да је други аспект сарадње могућност да се Србска директно обрати руском амбасадору у Савету безбједности УН увек када је преко високог представника била суочена са "огромном гомилом лажи и оптужби за све и свашта".

- Имали смо прилику да преко њих упознамо Савет безбједности УН о нашим ставовима и то траје већ годинама. Србска се редовно обраћа и обавјештава руског амбасадора о томе, рекао је председник Републике Српске..