Помоћ Грчкој стиже од Русије?

12-06-2015 11:59:13 | | / vostok.rs |


Русија би могла да притекне у помоћ Грчкој да плати дуг и избегне излазак из еврозоне, пише француски лист „Еко“.

„Грчка не може сама да плати дуг од 1,6 милијарде евра до краја месеца осим ако не затражи помоћ од Русије“, написала је аналитичарка листа Изабел Шабо.

Сусрет Алексиса Ципраса са Владимиром Путином почетком априла, а потом и са директором „Гаспрома“, могао би да буде увертира за споразум, констатује Шабо.

Грчка би могла да служи као база за испоруку гаса Европи, под условом да Европска унија подржи пројекат гасовода „Турски ток“, пише лист.

Грчка се нада да ће добити пет милијарди евра аванса од Русије уколико се укључи у пројекат гасовода, који је на удару Сједињених Америчких Држава.

Амос Хоштајн, изасланик Стејт департмента за питања међународне енергетике, тражио је од Грчке да одустане од „Турског тока“.

Две земље имају блиске историјске, културне и верске везе, констатује Шабо. Русија је један од главних трговинских партнера Грчке, захваљујући управо испорукама гаса.

Обе земље су под притиском Европске уније, што их додатно приближава.

Да ли ћемо присуствовати спасавању Грчке од стране Русије по кипарском моделу, пита се коментаторка и констатује да „ако Грчка изађе из евра, ништа је неће спречити да понуди (Русији) техничку и/или војну помоћ на неким од острва, као што је Кипар поручио да ће Русији ставити на располагање неке од својих база“.

Ципрас ће поново да се састане са Путином 18. јуна у Санкт Петербургу, а исход овог састанка би могао да буде одлучујући за Грчку, пише „Еко“.