Тензије између Кине и Америке због вештачких острва

12-06-2015 12:03:55 | | / vostok.rs |


Амерички секретар за одбрану Ештон Картер позвао је Пекинг да заустави изградњу вештачких острва у спорним водама Јужног кинеског мора, током разговора са потпредседником кинеске Централне војне комисије генералом Фан Чанглонгом.

Посета Пентагону била је на релативно ниском нивоу, због велике тензије око поморског спора. Кина инсистира да има суверенитет над готово целим Јужним кинеским морем, који је светски пловни пут и извориште нафте и гаса, али је конкурентске земље оптужују за експанзионизам.

„Картер је изразио забринутост САД и позвао Кину и све подносиоце захтева на трајно заустављање радова на прилагођавању земљишта, да се уздрже од даље милитаризације и наставе да мирним путем решавају територијалне спорове, у складу са међународним правом“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Картер је раније оптужио Кину да је прекршила међународне законе у свом понашању у Јужном кинеском мору. За разлику од ранијих путовања, укључујући и прошлогодишње, овог пута је изостала заједничка конференција за новинаре, преноси АФП.

Кинези су захтевали да медији не посвећују превише пажње овом путу, изјавио је портпарол Пентагона пуковник Стивен Ворен. Присутна је и тензија због открића америчке Владе да су хакери приступили личним подацима најмање четири милиона садашњих и бивших запослених у федералним установама, за шта се сумња на Кинезе.

Кинеске власти су саопштиле да нису одговорне за сајбер напад, наглашавајући да кинески закони забрањују сајбер криминал. Пре посете Вашингтону, Фан је боравио у Калифорнији и Тексасу.

Његово путовање је део дугогодишњих напора да се успостави редован дијалог између кинеских и америчких оружаних снага и да се ублаже потенцијалне тензије.