Путин: Нико икада нити је успео нити ће успети да потчини Русију

13-06-2015 09:14:10 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су идеали патриотизма, који су са успехом и са поносом сачувани, толико дубоки и јаки да нико никада нити је успео нити ће успети да потчини Русију и да је обликује према сопственим мерилима.

Поводом 12. јуна – Дана Русије, шеф државе у Кремљу традиционално уручује државне награде за посебна достигнућа у области науке и технике, књижевности и уметности, као и у сфери хуманитарног рада.

„Русија не само да је с поносом одолела најтежим искушењима, него је за свега четврт века остварила успешан продор у демократији и тржишној економији, успевши да се учврсти као савремена, отворена и самостална земља“, рекао је Путин на свечаности.

Руски председник је нагласио да су очувани сама суштина руске државности, јединствена национална шароликост народа и његово историјско јединство, вековна традиција, преданост Отаџбини, јунаштво и храброст у заштити њене слободе и независности, њених интереса.

„Ови идеали патриотизма толико су дубоки и јаки, да нико никада нити је успео нити ће успети да Русију обликује према сопственим мерилима. Нас је немогуће откинути од наших корена и извора“, рекао је руски председник.

Државне награде Русије најзаслужнијим уметницима

Иначе, Државна награда Руске Федерације највише је државно и друштвено признање за заслуге руским научним и културним радницима.

Овогодишњи лауреати су академици Евгениј Каблов, Генадиј Красников и Валериј Тишков, директорка парк-музеја „Тархана“ Тамара Мелникова, филмски редитељ Александар Сокуров и глумица Чулпан Хаматова. За хуманитарни рад награђена је композиторка Александра Пахмутова.

Александар Сокуров је, примајући признање, навео да му у срцу, без обзира на празник, влада туга.

„Отаџбина наша иде тешким и напорним путем. Нико не зна шта нас чека. И ја би желео да замолим Бога да нас сачува од грешака“, рекао је редитељ.

После церемоније уручења државних награда на Ивановском тргу испред Кремља биће уприличен свечани пријем поводом Дана Русије.

Дан Русије је један од најмлађих државних празника. На тај дан, 12. јуна 1990. године, усвојена је Декларација о државном суверенитету Русије. Официјални назив „Дан Русије“ усвојен је 2002. године.