О већим платама и пензијама са ММФ

13-06-2015 09:34:16 | | / vostok.rs |


Eвентуално повећањe плата и пензија биће тема разговара са Међународним монетарним фондом крајем августа, најавио министар финансија Душан Вујовић.

Србски министар финансија Душан Вујовић најавио је данас да би о евентуалном повећању плата и пензија могло да се разговара са Међународним монетарним фондом крајем августа.

Вујовић је поновио да држава не сме да буде најзначајнији извор запошљавања, већ да то мора да буде приватни сектор.

На почетку Самита министара финансија и гувернера региона у Бечићима, он је приметио да приватни сектор већ хвата корак, те да ће, ако се наставе позитивни трендови омогућени мерама штедње и уз подршку међународних финансијских институција, разговор о ублажавању рестрикција бити могућ крајем августа.

„Било је оних који су нас критиковали што нисмо применили још оштрије мере штедње“, подсетио је Вујовић, али нагласио да је Влада ишла с минималним смањењем плата и пензија, а којим је могао да буде затворен фискални круг.

Самит министара финансија и гувернера, који четврти пут организује недељник НИН, овог је пута у Бечићима окупио и директоре пореских управа региона, који ће два дана разговарати на теме које су једнако тешке и важне за све земље-учеснице, а тичу се консолидације јавних финансија, ублажавања последица рецесије, борбе против сиве економије, валутне сигурности…

Панел који је у току посвећен је финансијској консолидацији у условима рецесије или спорог привредног опоравка и на њему учествују министри финансија Црне Горе, Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, као и представник Косова.