Путин и Ердоган у Бакуу о енергетици и Сирији Опширније: http://rs.sputniknews.com/politika/20150612/2503706.html#ixzz3cvTcGerN

12-06-2015 10:44:35 | | / vostok.rs |


Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, састаће се данас у престоници Азербејџана где ће разговарати о заједничким пројектима у области енергетике, али и о ситуацији у Сирији.

Председници двеју земаља ће, између осталог, учествовати у церемонији отварања првих у историји Европских игара, које се одржавају од 12. до 28. јуна у Бакуу.

Према речима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, председници Русије и Турске се нису срели дуже време, те овај сусрет има велику важност за обе стране. Они ће разговарати о економској ситуацији и заједничким пројектима, а на састанку ће бити речи и о крупним пројектима у енергетици.

Владимир Путин је још раније рекао да је Турска важан економски партнер Русије, како у трговинској размени, тако и у инвестицијама.

„Ми имамо јако добре односе и тенденцију ка њиховом развитку. Почев од деведесетих до данас, турске грађевинске компаније изградиле су објекте у Русији у укупној вредности од више од 50 милијарди долара. Такође, морам да кажем да смо веома захвални турским грађевинарима што су радили и на изградњи објеката у Сочију поводом зимских Олимпијских игара“, поручио је Путин.

Према речима Пескова, главна тема ће бити и изградња гасовода „Турски ток“, тачније добијање грађевинских дозвола од Анкаре за почетак реализације тог пројекта.

Руски председник ће се у Бакуу сусрести и са председником Азербејџана Илхамом Алијевим и разговарати о трговинским односима двеју земаља, али и о резултатима Каспијског самита који се одржао у септембру прошле године, на коме су се састали председници Русије, Азербејџана, Казахстана, Ирана и Туркменистана.