Филм „Енклава“ отвара филмски фестивал у Москви

13-06-2015 09:49:34 | | / vostok.rs |


Филм „Енклава“ отвара 20. јуна такмичарски програм 37. Међународног филмског фестивала у Москви.

Играни филм „Енклава“ отвара 20. јуна такмичарски програм 37. Међународног филмског фестивала у Москви чији је председник Никита Михалков, саопштено је данас из куће „Дигимедија“.

У такмичарском програму ће до 27. јуна бити приказано укупно 12 филмова из Данске, Русије, Ирана, Шпаније, Либана, Јапана, Финске,…

Премијери ће осим сценаристе и редитеља Горана Радовановића присуствовати и главни глумац, дечак Филип Шубарић, затим Аница Добра, доајен српске сценографије Владислав Лашић и извршни продуцент Мирослав Могоровић.

„Са сјајном филмском критиком и преко 30.000 људи који су погледали филм у Србији, одлазимо да отворимо такмичарски програм једног од најзначајнијих филмских фестивала на свету. Очигледно, ово је прави интернационални старт за наш филм“, каже Радовановић.

Он додаје да су желели прво да се суоче са домаћом публиком и критиком, а тек онда да крену са филмом у свет.

„Енклава“ је на овогодишњем ФЕСТ-у имала домаћу премијеру уз изузетан пријем код публике, која је након пројекције у препуној Великој дворани Сава центра екипу филма наградила овацијама.

Филм је добио награду жирија критике Србског огранка ФИПРЕСЦИ, који је то остварење прогласио за најбољи у селекцији Србски филм.

„Енклава“ обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у малим изолованим заједницама — енклавама које су једине такве у целој Европи, а припадници полиције Уједињених нација и Европске уније неопходни су да би чували ове територије.

Главни глумци у филму су, поред Небојше Глоговца, Анице Добре, Ненада Јездића и Миодрага Кривокапића, два дечака са Косова, из енклава — Филип Шубарић и Денис Мурић, који је после дебитовања у овом филму заиграо и у остварењу „Ничије дете“. Поред њих играју и Горан Радаковић, Мето Јовановски (Македонија), Цун Лаици, као и деца са Косова Ненад Станојковић и Милан Секулић.

Музику потписује грчка композиторка Елени Караиндру, ауторка музике филмова Теа Ангелопулоса, сценографију Владислав Лашић, а монтажер филма је Андрија Зафрановић.