Мустафа: ЕУ неће дозволити измене текста о суду

15-06-2015 08:52:58 | | / vostok.rs |


Међународна заједница неће дозволити промене у тексту Нацрта закона о Специјалном суду за ратне злочине који нам је достављен 29. маја, изјавио је такозвани премијер Косова Иса Мустафа.

„Речено нам је да треба брзо да процесуирамо, добили смо коначан одговор да је за ЕУ завршна верзија текста она коју смо добили 29. маја“, рекао је Мустафа а преноси РТК.

Мустафа је јуче најавио да би косовски парламент до краја јуна требало да усвоји одлуку о оснивању Специјалног суда за ратне злочине ОВК и прецизирао да ће у супротном то учинити међународна заједница.

„Треба изгласати одлуку о оснивању Специјалног суда. То треба да се заврши током овог месеца. Уколико то ми не урадимо, онда ће то учинити међународна заједница. Тако нам кажу. Ми не треба да дозволимо да нам се догоди да међународна заједница формира Специјални суд“, рекао је јуче Мустафа за РТВ 21.

Постоје најмање три питања која Влада Косова тражи да буду промењена — да се судски процеси одвијају по косовским законима, да се одреди временски рок за отварање архива и других списа, као и питање сведока.

ЕУ је одлучна да Косово не може утицати на промену ових ставки и има другачији приступ — специјална одељења треба да спроводе међународно право и кривични закон, а архиве су власништво специјализованих одељења и чувају се ван Косова, преноси РТК.

"Косовска скупштина" је одлуку о формирању Специјалног суда за злочине ОВК требало да донесе најкасније до 26. или 28. маја, под претњом да ће у противном суд формирати Савет безбедности Уједињених нација.