Како ће у Сарајеву дочекати Николића

15-06-2015 09:33:02 | | / vostok.rs |


Предстојећа посета председника Србије Сарајеву прати се са великом пажњом, посебно после хапшења Насера Орића. И док бошњачки политичари кажу да сада тешко шта може да допринесе бољим односима Београда и Сарајева, аналитичари им саветују да покажу политичку зрелост и разговарају са Томиславом Николићем.

Председник Србије у уторак ће отпутовати у Сарајево у званичну посету БиХ. Разговараће са члановима Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, Драганом Човићем и Младеном Иванићем.

Хапшење Насера Орића, обележавање страдања у Сребреници и резолуција у Уједињеним нацијама — све то дочекаће Томислава Николића у уторак у Сарајеву. Посета се одвија у узаврелој политичкој атмосфери, али аналитичари истичу да треба разговарати, наводи Радио-телевизија Србије.

Сања Влаисављевић из Центра за културу дијалога Сарајево сматра да део бошњачког народа ту посету у овом тренутку не одобрава.

„Међутим, Томислав Николић не долази да удовољава жељама или хтењу неког народа него напросто обавља своје дипломатске обавезе. Па ето, исто тако је са посетом БиХ у којој га не примају неки људи који имају своја хтења већ три члана Председништва и мислим да његова посета не сме бити доведена у питање“, сматра Влаисављевићева.

Има и оних који сматрају да србски председник не треба да долази у Сарајево. На протестима подршке Насеру Орићу било је и захтева да се прекину дипломатски односи са Србијом. Интересантно — на протестима се окупило тек око 200 људи.

И док је за Бошњаке Насер Орић генерал и херој, за Републику Српску хапшење по потерници Србије последња је нада да ће одговарати за злочине почињене над Србима. Управо оно о чему Република Србска не жели ни да размишља, Бакир Изетбеговић очекује — да Србија одустане од случаја Орић.

„У овом часу тешко шта може допринети бољим односима, ово је прст у око БиХ. Петнаест дана пред обележавање догађаја у Сребреници урадити овакву ствар“, каже Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Председништва БиХ.

На улицама Сарајева прича се о последњим догађајима, па тако и о посети србског председника — пролазници углавном подржавају посету Николића.

У БиХ готово сви верују да ће случај Орић завршити онако како се политичари договоре. Мало ко — да би њихов јединствен став могао бити да се повуку и случај препусте правосуђу.