Москва против преправки Минског споразума

15-06-2015 02:36:28 | | / vostok.rs |


Москва администрацији председника Украјине није слала нове предлоге за решавање кризе у Донбасу, јер је то у супротности са Минским споразумом, изјавио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, коментаришући информације које су се појавиле у медијима.

„То уопште није истина. Сваки сличан предлог би представљао удаљавање од Минског споразума“, нагласио је Песков.

Портпарол Кремља је нагласио да сви предлози усмерени „на дораду Минског споразума, на одступање од Минског споразума или слободну интерпретацију — апсолутно су недопустиви и контрапродуктивни“.

Нови план компромиса за Донбас

Украјински лист „Вести“, позивајући се на извор у дипломатским круговима, пренео је да је направљен нови план компромисног решења за Донбас.

Према новом плану који је, како тврди извор, Москва предала Порошенковој администрацији, на читавој територији Луганске и Доњецке области увешће се специјални режим локалне самоуправе, док ће шефа аутономије именовати сви учесници минских преговора. Осим тога, сви представници самопроглашених ДНР и ЛНР биће амнестирани.

„Ови предлози су већ предати Банковој (улица на којој се налази резиденција председника). Чини ми се да су ти предлози допрли до њих, јер нема других начина да се постигне мир“, навео је извор.

У администрацији украјинског председника одбацили су да се воде преговори о новој верзији плана за решавање кризе на истоку Украјине.