Размештање америчког наоружања претња по Русију

15-06-2015 02:38:52 | | / vostok.rs |


Размештање америчког тешког наоружања у балтичким земљама није никаква помоћ тим државама, сматрају руски аналитичари и додају да складиштење оружја представља претњу по Русију на коју ће она бити приморана да реагује.

Пољско Министарство одбране саопштило је јуче да та земља преговара са Сједињеним Америчким Државама о формирању складишта за америчку војну опрему на својој територији, наводећи да су амерички званичници министру одбране Томашу Шимоњаку током његове посете Вашингтону рекли да ће договор о постављању складишта ускоро бити постигнут.

„Америка планира да размести око 250 тенкова у балтичким земљама. Русија ће морати да реагује како би се одбранила“, каже директор Центра за друштвено политичке студије Владимир Јевсејев.

Стручњак сматра да ће се, уколико буде дошло до војног сукоба, он десити „на територији Летоније, Литваније и Естоније“, додајући да се потенцијални сукоб тиче и Румуније, Пољске и других чланица НАТО-а, али да изгледа да то никога не брине.

Политички аналитичар Борис Межујев сматра да ће одлука о размештању тешког наоружања у државама источне Европе бити дефинитивно донета, истичући да је Пентагон један од „најагресивнијих актера у америчкој администрацији“.

„Пентагон делује заједно са Конгресом и Сенатом, који су антируски расположени. Ствара се утисак да Америка полаже много на трку у наоружању“, истиче он.