„Калашњиков“ више не зависи од америчког тржишта

15-06-2015 03:05:34 | | / vostok.rs |


На међународном војно-научном форуму „Армија 2015“ који почиње сутра биће представљени сви видови и родови руске војске, као и већина водећих предузећа руског наменског комплекса. Међу компанијама које учествују биће и највећи светски произвођач ватреног оружја „Калашњиков“.

На форуму ће бити присутни представници 32 државе. Сви они ће показати бојне могућности најновије војне технологије. За ову прилику је у Подмосковљу, на више од 5 хиљада хектара, специјално изграђен војни парк „Патриот“.

У интервјуу за РИА Новости генерални директор компаније Алексеј Криворучко је говорио о новинама, које ће бити представљене на форуму:

„Ради се о савременом борбено-десантном чамцу БК-16, опремљеном новим аутоматизованим борбеним модулом на даљинско управљање и беспилотним извиђачким дроном. По својим карактеристикама и опреми наши чамци у потпуности одговарају сличним иностраним моделима, а при томе су и значајно приступачнији. Разуме се, ми представљамо и наше најновије војно и цивилно стрељачко оружје: последњу верзију АК-12, карабин АК-15 са карактеристикама које га могу учинити веома популарним, као и нови пиштољ калибра 9х19, пројектованог уз учешће инструктора Центра за специјалне операције ФСБ Русије“.

Такође, према речима Криворучка, „Калашњиков“ ће по први пут представити борбени модул, који може да запамти и до 10 непокретних циљева, а уз то има и повишену оклопну заштиту. За овај модул су предвиђена и четири вида наоружања који могу бити накнадно постављени: то су пушка калибра 12,7мм и калибра 7,62мм, 30-милиметарски минобацач типа АГ-17А, као и нови аутоматски минобацач калибра 40мм.

„Ова новина ће се производити у два вида комплета. Први — за стационарну уградњу, али и уградњу на оклопна возила породице ’тајфун К‘, ’тајфун У‘. Друга варијанта је предвиђена за брзе чамце различите намене, овде се мисли најпре на десантни чамац БК-16“, објашњава Криворучко.

Уз све ово компанија не заборавља на свој главни „бренд“:

„Са Министарством одбране ми имамо уговор за испоруку комплета за модернизацију АК47. Ови комплети значајно повећавају учесталост гађања у свако доба дана и у различитим климатским условима. Комплет модернизације у суштини је универзалан и може бити монтиран за свега 15-20 минута на сваки аутомат Калашњикова, који данас постоји у редовима руских оружаних снага“, говори Алексеј Криворучко.

Санкције нису поткопале позиције руског наменског комплекса. Концерну „Калашњиков“ је пошло за руком да се преоријентише на нова тржишта и чак да своје производе продаје по вишим ценама него раније, додао је Криворучко.

Захваљујући раду са колегама из „Рособоронекспорта“, концерн је успео да у потпуности преусмери све испоруке које су раније биле намењене америчком тржишту. Сада најпре извозе у Африку, на Блиски исток, у Југоисточну Азију и Латинску Америку.