Русија прва на свету прави атомски сат

15-06-2015 08:34:58 | | / vostok.rs |


Научници Националног универзитета за истраживање нуклеарних технологија „Мифи“ разрађују атомски сат са прецизношћу од једног стотог дела секунде у 13,8 милијарди година — отприлике толико дуго постоји Универзум. Часовник ће бити 100 пута прецизнији од најбољег постојећег атомског.

Атомски сат ће унапредити системе за навигацију попут америчког ГПС или руског ГЛОНАС. Такође, уз помоћ овог изума може се проверити општа теорија релативности. Осим тога, на основу атомског сата могуће је направити гравиметар за проналажење нафте, гаса, ретких руда, а он такође може помоћи и у потрази за подморницама и другим објектима.

„Када будемо научили да меримо време тако прецизно, добићемо могућност да меримо локалне промене на гравитационом пољу Земље. То ће нам помоћи у тражењу залиха руда. Гравитационо поље зависи од густине руде. Тако да уколико будемо нашли локацију са тешким рудама, то ће се одразити на гравитационо поље“, каже научни сарадник МИФИ Пјотр Борисјук.

На прагу стварања атомског сата су и Немци и Американци, каже Борисјук и додаје:

„Мало каснимо пошто немамо одговарајућу инфраструктуру за стварање часовника. Али смо корак испред када је реч о начинима решавања научних проблема и познавању оних грана физике које чине основ у том послу.“