„Чаробна фрула“ на србском језику

16-06-2015 09:52:00 | | / vostok.rs |


Опера „Чаробна фрула“ Волфганга Амадеуса Моцарта у режији Иване Драгутиновић Маричић под диригентском управом Стефана Зекића, биће премијерно изведена на Великој сцени Народног позоришта у Београду у среду 17. јуна.

Управник Народног позоришта Дејан Савић за Спутњик је окарактерисао ову представу као одличан спој младости и искуства и додао да ће публика имати прилике да види јединствена сценографска и визуелна решења, а да ће опера бити певана на србском језику.

„Планирамо озбиљне потезе са овом опером касније, а то је да се она у скраћеној форми представи најмлађим слушаоцима и гледаоцима и да самим тим почнемо битку за нову публику, а то је једна од пресудних ствари за наш опстанак и за развој културе уопште, као и за стварање навике да се иде у позориште“, рекао је Савић.

Редитељка Ивана Драгутиновић Маричић је истакла да је веома срећна што има прилику да сарађује са младим уметницима који су јако посвећени и решени да направе право ремек-дело пошто, како каже, Моцарт ништа мање од тога и не заслужује.



„Ова Моцартова генијална опера забавља и заиграва дете у мени, а интригира интелект, знање и искуство одрасле особе. У нашој представи је ново и другачије то што је смештамо управо ту, међу нас, у ово време. храм Мудрости, Знања и Посвећености претварам у наше Народно позориште, које је било, јесте и биће храм Културе, са своја три уметничка сектора — опером, драмом и балетом“, нагласила је редитељка.

Либрето Емануела Шиканедера превео је Младен Јагушт а у представи учествују оркестар и хор Народног позоришта као и дечји хор „Хориславци“. Сценографију ће, по идеји редитељке, реализовати Мираш Вуксановић и Јасна Сарамандић, кореограф је Александар Илић, а костимограф Катарина Грчић Николић.

„Чаробна фрула“ је једна од четири најпознатије Моцартове опере, први пут изведена 1791. године у Бечу и важи за најсложеније дело у опусу овог славног композитора.

Маша Радовић,