Шојгу позвао руску армију да се припрема за негативни сценарио

17-06-2015 10:14:00 | | / vostok.rs |


Војници Русије и Киргизије због повлачења међународних снага из Авганистана треба да буду спремни за одбијање свих претњи систему колективне безбедности Организације за колективну безбедност (ОДКБ) у региону, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Сарадњу са Републиком Киргистан у војној области сматрамо приоритетом. Наша сарадња је значајан фактор очувања стабилности у централноазијском региону“ - нагласио је руски министар на радном састанку са киргиским колегом Абибилом Кудајбердијевом, који је одржан у оквиру међународног војно-техничког форума „Армија 2015“.

„Оружане снаге наших земаља треба да буду спремне за сваку варијанту развоја ситуације, укључујући негативну“ - додао је Шојгу.

За то је, појаснио је он, потребно повећавати борбене могућности руске војне базе и киргиске армије. Између осталог, напоменуо је министар, „закључени су уговори о предаји киргиској страни модерног руског наоружања и технике, већ се врше њихове испоруке“.

Осим тога, у високошколским установама Министарства одбране РФ бесплатно се обучавају кадрови за армију Киргизије.

„У овом тренутку обуку похађа 316 будућих официра, у 2015. години спремни смо да примимо на обуку више од 150 људи“ - прецизирао је Шојгу.

Он је изразио уверење ће ти напори „омогућити да створимо поуздани одбрамбени потенцијал способан да се супротстави изазовима и претњама безбедности наших држава“.

Министар одбране Киргизије је истакао да се билатерална сарадња војних министарстава Киргизије и Русије „развија веома успешно“ и изразио уверење да ће у будућности „само јачати“.