Председништво БиХ, наjвероватниjе, без става о резолуциjи

17-06-2015 10:34:36 | | Танјуг/ vostok.rs |


Председништво Босне и Херцеговине, наjвероватниjе, неће ни расправљати, нити ће заузети став у вези са резолуциjом о Сребреници коjу jе припремила Велика Британиjа, изjавио jе данас председаваjући Председништва БиХ Mладен Иванић.

Иванић jе истакао да jе сасвим jасно да чланови Председништва, у коjем су поред њега бошњачки и хрватски представници Бакир Изетбеговић и Драган Човић, немаjу исто мишљење о резолуциjи.

Према његовим речима, БиХ неће имати став о резолуциjи због чињенице да jе она потпуно неприхватљива за србски народ у целини, али и да то ништа не значи jер се у Савету безбедности УН и неће тражити став БиХ.

Иванић jе истакао и да jе сасвим неизвесно да ли ће се о тексту уопште расправљати и да ли ће он проћи у СБ и додао да у случаjу да Председништво БиХ дефинитивно не буде заузимало став о том документу ни друге институциjе БиХ немаjу мандат да о томе расправљаjу.

У нацрту резолуциjе Велике Британиjе о Сребреници осуђуjе се свако порицање геноцида у Сребреници, а чланице УН се позиваjу да будућим генерациjама "усаде лекциjе" из прошлости, односно апелуjе на државе да лекциjе о оваквим злочинима уђу у школске уџбенике.

Резолуциjа о Сребреници би на предлог Велике Британиjе 7. jула, четири дана пре обележавањадве децениjео од злочина у Сребренции, требало да усвоjи Савет безбедности УН.

Претходно, шеф босанско-херцеговачке дипломатиjе Игор Црнадак изjавио jе да мисли да ће се у Сараjеву врло тешко поштићи договор о тексту резолуциjе о Сребреници, те оценио да jе реч о врло рискантном потезу у осетљивом тренутку када БиХ покушава да направи широки фронт заjедништва, када су у упитању економске реформе и дефинитивно окретање будућности.

Председник Републике Српске Mилорад Додик jе, пак, поручио да "ако jе неопходно да се усвоjи резолуциjа о Сребреници, зашто не би била таква да Сребреница буде прогласена местом геноцида и над Србима и над Бошњацима".

Председник Републике Српске сматра да би то било у функциjи помирења у Босни и Херцеговини, а не, како jе рекао, "jедностране квалификациjе коjе се заговараjу".