Врх државе сутра о Сребреници

17-06-2015 10:41:01 | | / vostok.rs |


Очекују се убрзане консултације око резолуције коју Лондон гура пред Савет безбедности Уједињених нација. Могућност да се текст мења амандманима или да се тражи руски вето.

У србском државном врху сутра би требало да почну консултације око позиција наше земље у вези са резолуцијом о Сребреници, коју је у Савету безбедности УН предложила Велика Британија - сазнају "Новости".

Пред Србијом су практично две могућности. Прва је да се прикључи захтевима председника Републике Српске Милорада Додика, који ће од руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова тражити да Москва стави вето на усвајање резолуције. Друга, да покуша да у директним разговорима, са Лондоном или преко неке од чланица СБ, амандманима измени текст документа, који је у многим деловима веома неповољан по Србију.

Ове тешке одлуке наћи ће се пред србским премијером Александром Вучићем по повратку из Норвешке, а наредних дана Србија ће водити жестоку дипломатску офанзиву на Ист Риверу, али и у Београду, преко амбасадора кључних земаља, како би у билатералним контактима покушала да објасни своје ставове.

Према нашим дипломатским изворима, Велика Британија, од сталних чланица СБ може да рачуна да ће резолуцију, чије се усвајање планира 7. јула, подржати САД и Француска, а такође има и снажну "гласачку машину" међу 10 несталних чланица СБ.

Подршку Србији, с друге стране, могла би путем вета да пружи Русија, док се процењује да ће Кина, највероватније, бити уздржана. Али, руска рампа резолуцији у СБ, по многим проценама, повлачи за собом и одређена очекивања Москве, пре свега од Београда: да се Србија не прикључује НАТО, да остане доследна одлуци да не уводи санкције, да дозволи нове руске инвестиције и да, као председавајућа ОЕБС, пружи помоћ Кремљу у решавању украјинске кризе.

Према мишљењу бившег шефа дипломатије Владислава Јовановића, резолуција, која је по њему изразито антисрбска, само је почетак нових притисака западних сила на Србију:

- Њен циљ је да се притисне Београд да не спречава да Косово добије столицу у УН, да дигне руке од Бањалуке и да ослаби везе с Русијом. Србија треба дипломатским каналима да издејствује ревизију текста, поготово у делу који позива на осуду "сваког негирања геноцида у Сребреници".


С тим се слаже и бивши амбасадор у УН Павле Јевремовић:


- Логично је да неко од чланица СБ, прећутно или у договору с нама, изађе са амандманом који ће отклонити недоумице и оно што је спорно за све у региону.


Резолуција Велике Британије јуче је била тема и међу србским парламентарцима. Посланици СНС овај документ су оценили као "класичан покушај злоупотребе једног злочина у политичке сврхе" и затражили од Британије да она буде повучена. Демократе су указале на неприпремљеност наше дипломатије, која је "морала да одреагује још током припреме текста".


ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ СПРЕМА ИЗЈАВУ?


Конференција председника Европског парламента ће 2. јула одлучити да ли ће нацрт резолуције о Сребреници, који је предложио хрватски посланик Иван Јаковчић, бити стављен на дневни ред ове институције или ће бити дата као изјава председника ЕП Мартина Шулца и лидера посланичких група уочи сребреничког јубилеја. У предложеном тексту се позивају све европске институције да учине све да се злочини, попут оних у Сребреници не понове.