Преговори Београда и Приштине о тарифама

17-06-2015 12:55:13 | | / vostok.rs |


Након петнаесточасовних преговора о телекомуникацијама у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине није постигнут договор у вези са свим питањама, а постигнут је висок степен сагласности по питању тарифа, речено је Танјугу у Канцеларији за Косово и Метохију.

Разговори су завршени око један сат после поноћи, а дијалог о телекомуникацијама ће на техничком нивоу бити настављен у понедељак, 22. јуна, дан уочи састанка премијера у Бриселу.

Најтежи разговори вођени су око позивног броја за Косово и Метохију, тарифа и интерконекције, кажу у Канцеларији за КиМ.

У делегацији са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем били су и директор „Телекома“ Предраг Ћулибрк, директор РАТЕЛ-а Милан Јанковић и представници министарстава.

Данас од 11 сати разговараће се о формирању Заједнице србских општина.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је јуче да ће делегација Београда у техничком дијалогу с Приштином настојати да постигне договор о телекомуникацијама и другим питањима, а пре свега, трудиће се да заштити државне и националне интересе.

„Кључна питања су како ће бити коришћен и ко ће доделити позивни број, ко ће бити власник позивног броја ако буде додељен, како ће нова компанија функционисати, хоће ли у пуној мери бити лиценцирана и како ће изгледати тарифе“, рекао је Ђурић Танјугу, у паузи техничких разговора у Бриселу.

Ђурић је објаснио да је основним споразумом о телекомуникацијама дефинисано да телефонске тарифе на Косову и Метохији треба да остану на нивоу локалних позива јер за нас то и јесу локални позиви.

Према његовим речима, делегација је дошла у Брисел потпуно решена да, ако је то икако могуће, оствари даљу нормализацију у спровођењу споразума о телекомуникацијама.

Београдска делегација, коју предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Ђурић, у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине од данас до 18. јуна у Бриселу учествује у разговорима о формирању Заједнице србских општина, телекомуникацијама, енергетици и свим отвореним питањима.

Поред Ђурића, у разговорима ће учествовати директор Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином Драган Владисављевић и координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО Љубомир Марић.

У четвртак, 18. јуна, представници Београда и Приштине разговараће о питањима енергетике.

У тим разговорима, поред Марка Ђурића и Драгана Владисављевића учествоваће и представници Министарства рударства и енергетике.