Ако је кредит Русије мито, онда је ММФ-ов огромна пљачка

17-06-2015 10:04:11 | | / vostok.rs |


Ако Порошенко назива руски дуг митом, онда је помоћ од ММФ-а огромна крађа, написао је на својој фејсбук страници премијер Русије Дмитриј Медведев.

„Ако су три милијарде сувереног зајма које је Украјина добила од Русије, по мишљењу Порошенка мито, онда су милијарде уговорених од стране руководства Украјине са ММФ-ом организација огромне пљачке“.

Украјина признала дуг Русији од три милијарде долара

Министарка финансија Украјине Наталија Јареско признала је данас дуг Русији у износу од 3 милијарде долара, али би хтели да га реструктурирају.

„Признајемо тај дуг од три милијарде, као и све друге европске обвезнице. Не кријем (намеру) за реструктуризацију тог дуга. Радим све што могу. Желим да те обвезнице разматрамо као све друге европске. Влада је врло јасно (саопштила свој став), имамо довољно програма и треба да постигнемо реструктуризацију дуга“, рекла је Јарескова говорећи на шведско-украјинском бизнис форуму.

Председник Украјине Петро Порошенко је у интервјуу за „Блумберг“ рекао да је дуг од три милијарде долара пред Москвом „био мито како би Јанукович одбио да потпише Споразум о асоцијацији са ЕУ у Виљнусу“. Касније је прес-секретар руског председника Дмитриј Песков изјавио да Кремљ очекује објашњење да ли Кијев одбија раније обавезе према Русији, укључујући и финансијске, у контексту ранијих изјава председника Украјине.

ММФ крив што Украјина не враћа дугове

Владимир Оленченко, аналитичар Центра за европске студије из Москве каже да се поставља питање ако су већ годину и по дана Порошенко и Јацењук су на власти, зашто нема напретка по питању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ?

„Да ли су Русија или Јанукович криви што га није ратификовала трећина држава ЕУ? Претпостављам да је ЕУ разочарана у политику украјинских лидера“, каже Оленченко.

Он додаје да украјински председник не жели да враћа дугове, и то не само Русији и поставља питање одакле толико самопоуздање код Порошенка?

„По мом мишљењу, крив је ММФ. Према правилима ММФ не може да изда нови кредит док није отплаћен претходни дуг или бар није потврђена обавеза да ће бити отплаћен. Meђутим, ових дана је један од високих функционера ове међународне инстутуције изјавио да је ММФ спреман да одобри нову траншу, чак и у случају неуспеха преговора украјинске владе са приватним кредиторима поводом реструктурирања дела државног дуга. Тиме ММФ погоршава односе Украјине и евентуалних кредитора, јер за Кијев неће бити довољно пара од ММФ-а, а потенцијални кредитори ће два пута размислити да ли вреди издвајати новац онима који се тако понашају према претходним зајмодавцима“, закључио је Оленченко.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут