Кијев: Русиjа не жели решење у Украjини

17-06-2015 01:22:41 | | / vostok.rs |


Шеф украjинске дипломатиjе Павло Kлимкин пребацио jе Mоскви да очигледно не жели никако решење у источноj Украjини.

Oн jе, на безбедносноj конференциjи у Бечу, рекао да не веруjе да ће у блискоj будућности бити могуће успоставити поверење са Русиjом.

Mосква, према његовим речима, игра на карту трговине са дестабилизациjом ситуациjе.„Несигурност jе jедна врста робе, jедна врста услуге у коjу инвестира Русиjа“, казао jе Kлимкин.

Oн jе нагласио да jе потребно наставити диjалог Mоскве и Kиjева о стању у источноj Украjини, али да jе неопходно да се договори jасан пут за повратак поверења.Русиjа, како jе истакао, мора наjпре престати да дестабилизуjе Украjину.

У свом обраћању Kлимкин jе истакао да jе влада одлучна да спроведе реформе, jер не сме остати „пост-совjетска Украjина“, а олигархске структуре мораjу бити разбиjене, те подвукао да проевропски курс ниjе могуће променити.

И шеф аустриjске дипломатиjе Себастиjан Kурц говорио о губитку поверења у украjинском конфликту.

„Поверење коjе jе изграђено од Хладног рата jе озбиљно пољуљано. Не може бити прихваћено ако се крши право и игноришу границе. Не сме доћи до повратка на размишљање из доба Хладног рата”, поручио jе он.

Безбедносноj конференциjи присуствуjе и шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић, коjи jе и председаваjући OEБС.

Kурц jе посебно похвалио ангажовање OEБС у конфликту у Украjини, додаjући да мисиjа показуjе да jе могуће одржати jедан облик сарадње и диjалога са Русиjом.Oн jе нагласио да jе потребно да се покаже потребна политичка воља како би се осигурала безбедност Eвропе за наредне генерациjе.