Ципрасова посета Русији много говори

18-06-2015 08:56:39 | | / vostok.rs |


О чему ће током предстојећег састанка у Санкт Петербургу разговарати председник Русије Владимир Путин и грчки премијер Алексис Ципрас тешко је предвидети, сматрају експерти.

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков саопштио је у среду да ће се Владимир Путин и Алексис Ципрас састати у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу, а очекује се да ће главна тема разговора бити финансијска ситуација у Грчкој.

Централна банка Грчке објавила је у среду извештај о могућем изласку Грчке из еврозоне, а вероватно и из Европске уније.

Независни финансијски аналитичар Дмитриј Тратас рекао је за телевизију Раша тудеј да теме разговора Путина и Ципраса у највећој мери зависе од резултата преговора које тренутно воде грчка Влада и Међународни монетарни фонд.

„Тема разговора умногоме ће зависити од онога што ће се десити крајем ове недеље. Мада, већ сам долазак Ципраса на форум у Русију у моменту када се решава судбина земље и њен даљи опстанак у еврозони, говори много тога“, нагласио је аналитичар.

Према мишљењу водећег стручњака Института савременог развоја Никите Масленикова, за Грчку би се цео јун могао назвати критичним.

„Критичан је цео јун и док не истекне последњи дан овог месеца биће тешко рећи да ли је Грчка избегла опасност банкрота или не“, сматра он.

Владимир Путин и Алексис Ципрас наставиће дијалог о пројектима о узајамној сарадњи, који је већ започет пре извесног времена, уверен је Маслеников.

Овај економиста је навео да би међу актуелним темама могло да буде придруживање Грчке „Турском току“ и стварање кластера заједничких руско-грчких предузећа у агро-индустријској сфери.

„Од 17. до 19. јуна, када премијер Грчке треба да присуствује Петербуршком међународном економском форуму, грчка делегација, предвођена министром финансија, водиће интензиван преговарачки процес с министрима финансија еврозоне“, напомиње Маслеников и наглашава да је „ситуација веома сложена“.

Он сматра да, ако се узму у обзир и економски положај Грчке и расположење у народу, грчка Влада треба да схвати да излазак из еврозоне или Европске уније наноси штету пре свега самој Грчкој.

Руски економиста упозорава да сваки непромишљени корак земље ка удаљавању од еврозоне повлачи за собом колапс финансијског система и политичку кризу, као и да је даље последице веома тешко предвидети. „Све у свему, то ће повећати проблеме земље на дуги низ година, а Русија, уз сву жељу да помогне, не може то да реши“.