Умро велики србски глумац: Властимир Ђуза Стојиљковић

18-06-2015 09:42:24 | | / vostok.rs |


Глумац Властимир Ђуза Стојиљковић преминуо је јуче у Београду, после дуже болести.


После можданог удара који је имао у октобру 2014, глумац је недавно био пребачен на Инфективну клинику због инфекције.


Стојиљковић је професионалну каријеру почео 1951. у Београдском драмском позоришту (БДП) где је радио до 1968. и од 1978. до 1985, а у Атељеу 212 радио је од 1968. до 1978. и од 1985. до пензионисања 1995. године.


Често је гостовао у бројним представама првенствено у своја два матична позоришта, а остварио је више од 130 улога.


На филму је дебитовао 1957. у „Туђој земљи“ Јоже Галеа, а велику популарност стекао је после улоге у филму „Љубав и мода“, за који је отпевао чувени хит „Девојко мала“.


Једна од његових најпопуларнијих улога била је у серији „Позориште у кући“, а глумио је и у бројним другим популарним ТВ серијалима и емисијама.


Са Миленом Дравић водио је шоу програм „Лифт за пети спрат“, а такође је био водитељ и у радио емисији „Забавник“ на првом програму Радио Београда.


Многе генерације памтиће његов глас који је „позајмљивао“ јунацима цртаних филмова Патку Дачи, Пепе ле Твору, Оптимус Прајму из Трансформерса, Рафаелу и Леонарду из Нинџа корњача.


Властимир Ђуза Стојиљковић добитник је Октобарске награде града Београда 1983. и позоришних глумачких награда Добричин прстен, статуете Златни ћуран за животно дело и Стеријине награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе које додељује Стеријино позорје и других награда.


Стојиљковић је рођен у учитељској породици у Ражњу, а завршио је гимназију у Крушевцу. Аматерски се бавио глумом још као средњошколац. После гимназије уписао је Рударско-геолошки факултет који је напустио у трећем семестру и уписао Академију позоришних уметности.