Русија уводи нове санкције ЕУ

18-06-2015 04:07:59 | | / vostok.rs |


Руски министар економије Алексеј Уљукајев најавио је данас да ће Русија увести нове санкције земљама Европске уније (ЕУ) као контрамеру за продужење санкције Москви на још шест месеци.

Министар Уљукајев је навео да ће „Москва највероватније да прошири ембарго на храну“, јавиле су РИА Новости.

Владе држава чланица ЕУ сложиле су се дан раније да продуже економске санкције Русији до 31. јануара наредне године, а Москва је јуче најавила да ће одговорити на такву одлуку ЕУ.

Продужетак санкција за још шест месеци усагласили су на састанку у Бриселу амбасадори 28 земаља чланица ЕУ, пошто је Европски парламент прошле недеље изгласао резолуцију у којој се тражи да се Русији продуже санкције због мешања у сукоб у Украјини и позвао на јединство у супротстављању политици Москве.

После тога се огласио портпарол руског председника Дмитриј Песков који је поручио да ће Русија одговорити принципом реципроцитета, ако се притисак западних санкција на њу појача.

„Што се тиче санкција, Русија је више пута нагласила да се залаже за принцип узајамности и ниједан корак у санкцијама неће остати без одговора“, рекао је Песков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут