Москва запретила Белгији да ће запленити имовину њене амбасаде

18-06-2015 08:01:51 | | / vostok.rs |


Москва је званично затражила од Белгије да не смета нормалном функционисању њених институција у тој земљи јер ће у супротном „предузети мере против имовине краљевине Белгије“ на својој територији.

Ово је данас саопштило руско Министарство иностраних послова. Истовремено је од Брисела затражило да предузме мере које ће помоћи да одмах буде враћен у нормалу рад руских државних институција и правних лица на територији Белгије.

Уз опомену: ако такве мере изостану - Русија ће предузети одговарајуће мере према имовини Краљевине Белгије на својој територији, укључујући имовину њене амбасаде у Москви, као и имовину белгијских правних лица.

Ово је била реакција на данашње замрзавање имовине руске амбасаде и конзулата и фирми у Белгији након што арбитражни суд у Хагу прихватио тужбу бивших власника нафтне компаније Јукос.

Руски порески ограни су 2003. године оптужили Јукос за скривање 700 милијарди рубаља пореза и затражили да ту суму одмах плати. Пошто он то није био у стању - отишао је у стечај, па у ликвидацију са распродајом имовине.

Бивши власници су то прогласили за „експропријацију“ и обратили се арбитражи, а она је одредила да Русија бившим власницима исплати 1,86 милијарди евра.

Руски званичници су ову пресуду назвали незаконитом и погрешном и најавили тужбу.