Иванцов: Русија чврсто стоји на страни Републике Српске у заштити њених легитимних права

19-06-2015 11:37:01 | | СРНА/ vostok.rs |


Нема промене политике Руске Федерације према БиХ и аналитичари који то тврде на основу последњег коминикеа Управног одбора Савета за провођење мира су у криву, поручио је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је у интервјуу Срни нагласио да је став Руске Федерације остао доследан и да његова земља, као потписник Дејтонског мировног споразума, чврсто стоји на страни Републике Српске у заштити њених легитимних права.

На питање да ли неколико последњих предлога резолуција које се односе на Сребреницу представљају покушај дестабилизације Републике Српске, он је рекао да није на њему да даје такве процене.

"Чињеница је да су сви лидери у Републици Србској али и србски представници у институцијама БиХ изразили противљење таквим резолуцијама и с обзиром на јединствен став србских лидера у вези с тим питањем показује се да такав начин доношења резолуција не представља допринос у сврху помирења", наглашава Иванцов.

Када је ријеч о могућем вету Руске Федерације на текст британске резолуције пред Саветом безбедности Уједињених нација, он је нагласио да ће његова земља дефинитивно имати став у вези са тим али да је у овом моменту још прерано да се о томе говори.

"Текст ће разматрати сталне чланице Савета безбедности УН и остале заинтересоване земље. У зависности од резултата биће донесена одлука о томе како ћемо реаговати на ту резолуцију и да ли ћемо је подржати, уложити вето или бити уздржани. Бројне су опције", појаснио је он.

Иванцов је оценио да чињеница да је БиХ преузела председавање Саветом Европе у овој години показатељ да је она одговоран међународни партнер.

"Из наше перспективе БиХ је преузимањем председавања Саветом Европе показала да је кредибилан међународни партнер и да нема више потребе за међународним протекторатом, те да је време да се ОХР затвори", истиче Иванцов.

Амбасадор Иванцов сматра да, уз постојање довољно воље, ни питање "пет плус два услова и циљева" за затварање ОХР не би требало да представља проблем.

Када је реч о приступању БиХ НАТО-у, руски амбасадор је поновио став да се његова земља противи да БиХ уђе у Североаталнтски савез како из практичних, тако и из политичких разлога.

"И у последњем коминикеу након седнице Савета за провођење мира у Сарајеву јасно се наводи да земље чланице НАТО-а и Јапан подржавају напредак ка евроатланским интеграцијама земље. Ту је позиција Руске Федерације више него јасна", истакао је Иванцов.

Он је појаснио да улазак БиХ у чланство НАТО из практичних разлога није добар, јер би земља била увучена у конфликте у којима јој није место, а из политичких разлога јер нема консензуса за такву интеграцију.

Посету председника Републике Српске Милорада Додика Санкт Петербургу 19. међународном економском форуму, који окупља државнике и политичке лидере, амбасадор Иванцови види као одличну прилику за јачање трговине и економских односа.

"Председник Српске посјећује овај форум последњих осам или десет година и већ нам је традиционални гост. Овај састанак је и прилика да политичари разговарају и размотре како билатерална тако и питања од узајамног инетреса у оквиру међународне политике", рекао је Иванцов.

Разговарао: Бернард Милошевић