Пушков: Јавно мнење Србије апсолутно на страни Русије, баш као што је у Русији на страни Србије

19-06-2015 11:55:28 | | / vostok.rs |

САД васпитавају политичке кадрове који су потребни њима


Америка жели да изолује Русију, јер јој, пре свега, нису по вољи руска спољна политика и владавина председника Владимира Путина, рекао је председник Комитета Државне думе за односе са иностранством Алексеј Пушков.

"Путин јој није по вољи као председник, али како не може да га смени, с обзиром на ниво подршке и огромну популарност, она се концентрисала на то да нанесу максималну штету Русији на међународној сцени. Одатле и политика коју је Америка назвала политиком ограничавања и изолације Русије, а оба термина потичу из Хладног рата, дакле с почетка педесетих година, у време Труманове администрације", истакао је Пушков.

Он је рекао да је индикативно и да Америка не проналази нове термине за означавање своје политике, већ се враћа на терминологију Хладног рата, тако да је то хладни рат у обновљеном виду.

"Његов најважнији дио је покушај да се изолује Русија и да се лиши корисних контаката с другим државама. САД не успевају и неће успети да то ураде на глобалном нивоу, зато што наравно не могу да ограниче контакте Русије са Кином, Бразилом, Индијом, Југоисточном Азијом, са арапским земљама, са Египтом, Латинском Америком. То је немогућ задатак, немогућа мисија", оценио је Пушков.

Према његовом мишљењу, трезвене главе, којих ипак још има у Вашингтону, мада њихов број вртоглаво опада, схватају да се Русија не може изоловати у међународном, глобалном контексту.

"Али сматрају да је то могуће на европском континенту. И отуда, прво, притисак на Европску унију да ни у ком случају не крене путем укидања санкција, а Обама је већ изјавио после састанка Г7, на неки начин, у име ЕУ да ће ЕУ продужити санкције, што само по себи показује колико је ЕУ зависна од САД", рекао је Пушков.

Он је истакао да Европа има један веома озбиљан проблем, јер великим бројем земаља Европе управљају проамеричке елите. "Сједињене Државе су се потврдиле као главни центар силе и утицаја у Европи, посебно после распада Совјетског Савеза, и од тада оне спроводе досlедну политику очувања тих елита на власти. Ту постоји низ метода деловања, почев од васпитавања политичких кадрова потребних Сједињеним Државама до тесних веза са круговима европских предузетника и великих америчких инвестиција у европску економију. То је читава стратегија", нагласио је Пушков.

Он је истакао да Америка никада неће отићи из Европе и то је темељ глобалне моћи - ако изгубе Европу, они практично губе све.

Говорећи о односима Србије и Русије, Пушков је за "Спутњик" рекао да две земље остају веома блиски партнери, које не везују само историјске везе, већ и добри односи у данашњем тренутку, упркос проблемима и томе што је Србија као главни циљ поставила улазак у Европску унију, али и поред притисака западних земаља да Београд уведе санкције Русији.

"Ми смо осетили да тај корак Србија неће предузети и да ће односи са Русијом остати један од најважнијих приоритета спољне политике и дипломатије Србије. Управо ти односи специјалног партнерства, тачније блиског партнерства, потврђени су на свим нивоима", нагласио је Пушков.

Он је додао да је јавно мнење Србије апсолутно на страни Русије, баш као што је и јавно мнење у Русији, и историјски и данас, на страни Србије.

Кад је реч о изградњи гасовода "Јужни ток", Пушков је нагласио да Русија није иницијатор одустајања од "Јужног тока", иако се неки труде да прикажу управо тако.

Пушков је навео да САД блокирају крупне међународне пројекте који би неспорно ојачали позиције Русије као што је "Јужни ток", односно, то је тежња да се Русија истисне из Европе и да се Русији супротстави јединствена проамеричка Европа.

"Русија се увијек залагала за 'Јужни ток', све док директно нису блокирани сви напори да се то оствари. Формално гледано, сагласност није дала Бугарска, али то је чисто формално, јер Бугарска, према мом мишљењу, не ужива превелику самосталност, и одлуке се нису доносиле у Софији, већ у Бриселу. Не би ме изненадило да је та одлука донесена на предлог САД, с обзиром на то да управо они покушавају да ускрате Русији велике пројекте, да ограниче међународне односе са Русијом", рекао је Пушков.

Он је додао да очекује додатни притисак на потенцијалне учеснике у "Турском току", али мисли да је у овом пројекту нешто другачија ситуација, управо због тога што Турска није Бугарска.

"С једне стране, Турска је чланица НАТО-а, а с друге је позната по томе што веома систематично спроводи политику националних интереса и не зависи од одлука ЕУ. Брисел за Турску није ауторитет, за разлику од Бугарске. Упркос томе што Брисел већ дуже време нуди Турској чланство у ЕУ, у исто време јој га и не даје", оценио је Пушков.

Поред тога, каже он, ниједно турско руководство, а још мање ово на челу са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, неће ускратити себи пројекат који ће му омогућити да постане најважнија транзитна држава за гас у Европи.


"Зашто би се било ко одрекао кокошке која носи златна јаја? Тим прије што алтернативни пројекти типа ТАНАП и ТАП нису довољни да обезбеде гас за европско тржиште у мери у којој је то неопходно. Русија, са друге стране, може да обезбеди све захтеве европског тржишта путем 'Турског тока', чији је проток 63 милијарде кубних метара гаса годишње", рекао је Пушков, додавши да је најважније да се тај пројекат реализује и то на нивоу Русије и Турске.