Путин: Русија ће на санкције одговорити отварањем тржишта

19-06-2015 04:11:25 | | / vostok.rs |

Економија Русије постала отпорна


Није дошло до дубоке кризе у руској економији, земља сигурно пролази кроз све потешкоће, изјавио је председник Русије Владимир Путин, говорећи на пленарној седници ПМЕФ.

Русија је спремна да сарађује са западом, без обзира на активне односе са БРИКС-ом

Русија је спремна да сарађује са Западом, без обзира на интензивне односе са земљама БРИКС-а и Латинском Америком, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Убеђен сам да велики потенцијал имају трговинско-економска партнерства са земљама Латинске Америке, државама БРИКС-љ. Предстојећи самити ове организације у Русији почетком јула, сигурно ће омогућити ширењу наших пословних контаката“, рекао је Путин на пленарној седници Петербуршког међународног економског форума.

„Желим да нагласим — интензивни односи са новим центрима глобалног раста ни у којем случају не означавају да мању пажњу посветимо дијалогу са нашим западним партнерима. Уверен сам да ће се таква сарадња обавезно наставити“, навео је он.

Према речима председника, Русија је отворена за свет, за економску, научну, хуманитарну сарадњу, за договоре са представницима грађанске заједнице и пословним круговима из читавог света.

Русија ће одговорити на западне санкције отварањем тржишта

Русија ће одговорити на западне санкције ширењем слободе и отворености земље, изјавио је Путин.

„То није парола — то је садржај наше реалне политике, тог посла који сада водимо на стварању услова за пословање, тражењу нових партнера и отварању новог тржишта и учествовању у реализацији великих интеграционих пројеката“, нагласио је председник.

Путин је навео и да супституција увоза не треба да се схвата као жеља да се затвори своје тржиште и ограђивање од светске економије. Земља треба да се научи да производи квалитете и конкурентне производе који треба да се пласирају не само у Русији, већ и у иностранству. Потребно је „потпуно и ефикасно коришћење наших унутрашњих могућности за развој“.

Европа остаје водећи економски партнер Русије

Европа остаје водећи економски партнер Русије и Москва је спремна да настави да развија те односе, изјавио је председник Владимир Путин.

„Нас интересује шта ће се дешавати у Европи. То је наш највећи партнер. Да, обими трговине са Европом су значајно смањени, мада Европа и даље остаје наш највећи партнер, док међу европским земљама прво место заузима Немачка. Надам се да ће проблеми проћи и да ћемо и даље развијати те односе. Ми смо спремни за то", рекао је Путин.

Економија Русије је постала отпорна

„Крајем године су нам прорицали кризу. То се није десило. Ми смо, напротив, стабилизовали ситуацију, превазишли негативна колебања конјунктуре и самоуверено прошли кроз потешкоће. Пре свега јер је економија Русије постала довољно отпорна“, рекао је руски лидер. Према његовим речима, без обзира на то што је земљи ограничен приступ међународном тржишту капитала и тражња за производима, расте обим несировинског извоза.

„У првом кварталу 2015. године обим несировинског извоза је порастао за 17 одсто. Извоз производа са високим степеном прераде износио је у првом кварталу скоро 7 милијарди долара“, навео је председник.

„Инфлација на измаку"

Русија је сачувала контролу над инфлацијом. Она иде наниже, изјавио је председник Русије.

„Сачували смо контролу над инфлацијом. Да, она је скочила због девалвације рубље, али сада та тенденција иде наниже“, нагласио је шеф државе.

Према речима Путина, након значајног раста цена, прва три месеца ове године она иде наниже. У марту је износила 1,2 одсто, а у априлу 0,5 одсто.

„Тенденција је очигледна. Видимо да се снижава“, закључио је председник.