Рјабков за разговоре о иранском нуклеарном програму

20-06-2015 09:50:26 | | / vostok.rs |


Нуклеарни споразум са Ираном могао би бити завршен до 30. јуна, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије.

„Министри иностраних послова Ирана и П5+1 групе међународних преговарача ће одржати састанак о нуклеарном програму Техерана у периоду 25-30. јуна. Коначни датум састанка могао би да буде познат у петак“, изјавио је заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

„Најизвесније је да министарски састанак почне 25. јуна. Постоје мањи проблеми у кругу [разговора], али постизање споразума пре 30. јуна је могуће“, рекао је новинарима Рјабков.

Према њему, датум за преговоре министара вероватно ће бити постављен данас.

„Ми не желимо дугорочна продужења преговора због политичких разлога. Желим да нагласим да би било веома лоше да се све претвоти у тактичке игре и маневре у преговорима“, рекао је новинарима Рјабков.

Према њему, Русија је свесна да су политичари из великог броја земаља које су учествовале у преговорима критиковали њихов напредак.

„Ми подржавамо апел иранског званичника да се фокусира на предмет, пре него да се распирују несугласице између делегација, за шта треба времена.“

Делегације П+1 групе (Русија, Кина, Француска, Велика Британија, Сједињене Државе и Немачка) и Ирана су тренутно у Бечу уочи истека рока за постизање свеобухватног споразума о нуклеарном програму Техерана 30. јуна, а преговори се одвијају у „континуалном режиму“.

Заменик руског министра иностраних послова је нагласио да је између пет и седам питања и даље на дневном реду разговора, што је мање него прошле недеље. Приступ међународним посматрачима иранском нуклеарним локацијама је једно од њих.

У априлу је, пошто су стране потписале оквирни политички договор, Иран пристао да смањи обогаћивање уранијума и смањи број својих центрифуга у замену за олакшање санкције.