Путин за промене у Сирији, али подржава Асада

20-06-2015 08:58:44 | | / vostok.rs |


Путин је рекао да ће Москва наставити да подржава владу у Дамаску, истичући страховање да ће Сирија проћи као Либија и Ирак уколико Асад оде са власти.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да је спреман да затражи од свог сиријског колеге Башара ел Асада да се ангажује у процесу политичких промена у ратом захваћеној земљи и навео да ће наставити да подржава свог савезника.

„Спремни смо да наставимо рад са Асадом по питању његовог ангажовања у разговорима са ’здравом‘ опозицијом, а у правцу политичких реформи, што је сасвим изводљиво“, рекао је Путин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Русија је у априлу била домаћин разговора представника сиријске Владе и умерене сиријске опозиције, али одсуство кључних прогнаних опозиционих група значи да нема напретка у решењу сиријског конфликта.

Путин је рекао да ће Москва наставити да подржава Владу у Дамаску, истичући страховање да ће Сирија проћи као Либија и Ирак уколико Асад оде са власти.

„Мислим да је та наша одлука добра и тешко је да се од нас очекује другачији став“, рекао је Путин.

Он је истовремено позвао Запад да учини „додатне напоре у борби против апсолутног зла“ а то је фундаментализам Исламске државе.

У рату у Сирији погинуло је висе од 230.000 људи, према мониторинг групама, а око половине становништва побегло је из својих домова.

Сукоб је почео 2011. године као мирољубив покрет за политичке промене, а прерастао је у свеопшти рат на вишеструким фронтовима након што се Влада брутално обрачунала са дисидентима.