"Гаспром" гради електрану код Панчева

20-06-2015 01:46:04 | | / vostok.rs |


Нафтна индустрија Србије потписала је уговор са компанијом "Центренергохолдинг", која је део "Гаспром Енергохолдинг групе", о оснивању заједничке фирме ради изградње електране код Панчева, саопштио је "Гаспром".

Уговор потписан на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу прописује да ће компанија бити основана под именом "Сербскаја Генерација" Нови Сад, и да ће спроводити пројекат изградње електране капацитета између 140 и 208 мегавата, јавља Бета.

"Центроенергохолдинг" биће власник 51 одсто, а НИС 49 одсто удела у заједничкој фирми. Почетак изградње планиран је за ову, а пуштање електране у рад за 2018. годину.

Вредност пројекта је 140 милиона евра, а већи део инвестиције обезбедиће "Гаспром Енергохолдинг".

Термоелектрана, која ће користити природни гас као главно гориво, снабдеваће енергијом НИС-ову рафинерију, а можда и НИС-овог стратешког партнера ХИП Петрохемију, док ће остатак бити понуђен на србском тржишту струје.

Споразум су потписали генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и генерални директор "Гаспром Енергохолдинга" и "Центроенергохолдинга" Денис Фјодоров, у присуству директора "Гаспрома" Алексеја Милера.