Односи Србије и Кине на високом нивоу

21-06-2015 10:18:34 | | / vostok.rs |


Улагање Кине у Србију се види као подршка читавом региону кроз смањивање економских разлика у односу на развијене економије Европе. Београд захвалан и на подршци Кине у очувању Косова и Метохије у саставу Србије.

Политички и билатерални односи Србије и Кине су на високом нивоу, вероватно највишем у историји, а две земље се међусобно подржавају по питању територијалног интегритета, оцењено је данас на састанку председница скупштинских одбора за спољне послове и привреду Александре Ђуровић и Александре Томић са посланицима локалне Скупштине Хонг Конга.

У саопштењу Скупштине Србије после састанка наводи се да се председница Одбора за спољне послове Александра Ђуровић захвалила представницима Хонг Конга на подршци Кине у очувању Косова и Метохије у саставу Србије, али и на подршци европском путу Србије.

Ђуровићева је додала да се улагања Кине виде као подршка читавом региону кроз смањивање економских разлика у односу на развијене економије Европе.

Она је информисала госте да Посланичка група пријатељства са Кином у Скупштини Србије броји 55 чланова, као и да ова посета долази у јубиларној години обележавања билатералних односа две земље.

Са тим у вези, како се наводи, веома је важна подршка Кине реализацији пројекта „Канал Морава“ и изразила уверење да ће Кина наћи интерес да више инвестира у Србији, као и да ће се и даље развијати и унапређивати културна и просветна сарадња и реализовати потписан споразум две земље о отварању културних центара.

Ђуровићева је најавила и скору посету Посланичке групе пријатељства са Кином колегама у кинеском Парламенту, као и посету Србији колега из кинеског Одбора за спољне послове.

Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Александра Томић информисала је кинеске госте о надлежностима и активностима Одбора и истакла значај пројекта „Канал Морава“ за српску економију, инфраструктуру, али и туризам.

Томић је обавестила кинеске колеге из Скупштине Хонг Конга и да је Одбор организовао јавно слушање о овом пројекту, како би допринео информисаности шире јавности о његовом значају.

Посланици локалне Скупштине Хонг Конга Ли Дећенг Цхен Јонг, који је уједно и представник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине, истакли су да њихова посета Србији има за циљ поспешивање сарадње на економским пројектима у Србији.

Наводи се да су два најзначајнија пројекта свакако пројекат „Канал Морава“, али и пројекат развоја пољопривредне сарадње, који подразумева узгој говеда и оваца и извоз меса на кинеско тржиште.

Посланици локалне Скупштине Хонг Конга су затражили подршку Владе и Скупштине Србије за реализацију ових пројеката. Они су позвали представнике Скупштине Србије да посете кинеске корпорације и на лицу места се увере у њихову снагу и могућности улагања у Србију. Изразили су наду да ће Србија размотрити отварање представништва у Хонг Конгу ради унапређења трговинске и економске сарадње. Гости су представили и економске потенцијале Хонг Конга и истакли значај културне сарадње, али и сарадње у области спорта.