Србски ватерполисти освојили златну медаљу

22-06-2015 12:00:02 | | / vostok.rs |

Ватерполо репрезентација Србије освојила је златну медаљу на првим Европским играма у Бакуу, пошто је у финалу савладала Шпанију са 8:7 (2:3, 1:1,4:2,1:1).


Србски ватерполисти су Србији донели седмо злато, осносно 11. одличје на овом такмичењу. Ово је прво злато које је Србија освојила у Бакуу у колективним спортовима.

Шпанија је била у благој предности до средине меча, стално водећи са једним голом предности, али стрпљење и сигурна рука донели су србским ватерполистима злато.

Иако су Шпанци стартовали сигурније и прву четрвтину завршили са предношћу од једног гола, србски ватерполисти су били најбољи када је то било најпотребније.

Прву предност за србски тим донео је Ђорђе Вучинић у трећој четвртини голом из контре за 7:6.

Уз сјајне одбране Стефана Тодоровског и пре свега добром игром у одбрани у друге две четвртине, србски ватерполисти су преузели контролу над утакмицом и први пут у последњој четвртини дошли до два гола предности.

Осми гол је постигао Јасмин Колашинац, а на пола минута до краја Шпанци су постигли још један гол за коначних 8:7.

Најефикаснији у србском тиму био је Марко Јанковић са три постигнута гола.

Србски тим је тако потврдио да је, и у овом узрасту 17-годишњака, неприкосновен у Европи, и да је на добром путу да у будућности наследи А репрезентацију.

''Имали смо веру, играли смо за Србију. Што је најважније показали смо да смо бољи од њих. Показали смо свима да можемо да освојимо злато и да се тако вратимо у Србију. Шпанци су били сјајан противник. Добили су нас у групи, али смо им сада вратили'', изјавио је капитен Петар Велкић.

Тренер Зоран Миленковић подсетио је да су најавили да иду по злато.

''Није било лако. Шпанци нису случајно дошли до финала. Добили су нас једном у групи, а то је била битна утакмица'', рекао је Миленковић.

Он је истакао да су србски ватерполисти лоше отворили утакмицу, да су Шпанци водили од почетка, али да су успели да се врате пре свега добром игром у одбрани у трећој и четвртој четвртини.