Марио Варгас Љоса: Књига је најбогатија традиција културе

22-06-2015 03:57:51 | | / vostok.rs |


Писци и у Латинској Америци пишу колумне о друштвеним проблемима јер је то начин борбе против диктаторског режима, рекао је перуански нобеловац Марио Варгас Љоса.

„Књижевност је јако значајна, не само да би се проживели неки тренуци забаве читајући неко добро дело, него да би од нас створила грађане критичног духа, који не дозвољавају да буду манипулисани од стране власти“, истиче Љоса који је отворио овогодишњи 29. фестивал „Град театар“ у Будви.

„Радује ме што ће књига коначно добити главну улогу на овом фестивалу. Истински верујем да је књига најбогатија традиција културе, не само на Западу, него у свим живим културама. Надам се да моје књиге отварају макар један прозор кроз који читаоци одавде могу да се упознају са латиноамеричком стварношћу“, казао је Љоса, преносе преносе медији у Црној Гори.

Добри романи, истакао је он, омогућују нам да доживимо неко искуство које је много богатије, корисније, сложеније, различитије од онога што живимо у стварности.

„Тако да када ’изађемо‘ из неког романа који смо читали и уђемо у реалност, откривамо да је стварност много сиромашнија. Онда постајемо растројени, бивамо љути, критични према стварности. Управо тај критички дух који осећамо према ономе што нас окружује је основа. То је осећање које нас је извело из наших пећина у којима живимо, које нас је винуло у небо. Све добре ствари у историји човечанства управо су изашле из тог осећања слободе према свету — оцијенио је Љоса.

Цитирајући Гистава Флобера, Љоса је казао да је „књижевност начин живљења“, више од професије.

„У којој мери себе предајете и себе преносите у књигу, у тој мери се успостављају блиски контакти са читаоцем. Најважнија обавеза писца је да пише са што већом аутентичношћу, строгошћу према самом себи. Преко тих, тако да кажем, лажи и маштарија, писац покушава да изнесе најдубљу истину. То је истина коју сама књижевност може да изрази уз помоћ лажи“, навео је он.

У последњој деценији писци на различитим меридијанима су све више колумнисти који се баве друштвеним проблемима и износе своје политичке ставове, а Љоса је истакао да је то „начин борбе против диктаторског режима“.

Марио Варгас Љоса након Црне Горе путује у Србију, где ће данас и сутра боравити у Новом Саду и Београду.