Дан сећања и туге у Русији

22-06-2015 04:27:54 | | / vostok.rs |

Годишњица почетка Великог отаџбинског рата


У Русији се обележава Дан сећања и туге. 22. јуна 1941. Фашистичка Немачке је не објављујући рат напала Совјетски Савез. Тиме је почео Велики отаџбински рат који је однео скоро 27 милиона живота.

На територији Русије заставе су данас спуштене на пола копља, полаже се цвеће пред споменике, одаје се пошта минутом ћутања.



Председник Руске Федерације Владимир Путин је положио венац испред Вечите ватре крај Гроба незнаном јунаку у Александровском парку. Погинулима у рату су одали пошту чланови владе, парламента, ветерани и представници јавности.




Патријарх Кирил се обратио следећим речима:

Зар страшна искушења Великог отаџбинског рата и 70. годишњица Победе коју обележавамо ове године нису доказ и трпљења, и искуства, и наде, и љубави Божије, која је Духом Светим ушла у наша срца? Зато празник Победе за нас није просто историјски дан, није просто световни празник.Рат има огроман духовни значај, зато што је то био страшан испит за цео народ, онај народ који је одступио од Бога, који је изгубио веру и почео да руши своје храмове и манастире, који се скоро одрекао Бога... Али пред лицем страшног непријатеља одиграо се препород вере. У рововима на првим борбеним линијама, у Брестској тврђави није било неверујућих људи. Много пута сам разговарао с ветеранима и сви су говорили исто: у рововима на првој борбеној линији нема неверујућих. Зато што ништа осим силе Божије не може да спаси човека који испуњавајући наредбу и поштујући заклетву иде у сусрет смрти, - истакао је патријарх.