Путин: Неодложено потребно да украјинске безбедносне снаге прекину да пуцају по насељима у Донбасу

23-06-2015 09:07:57 | | / vostok.rs |


Потребно је да украјинска војска неодложно прекине да пуца по насељима у Доњецком басену, поручио је руски председник Владимир Путин.

Владимир Путин je изјавио у телефонском разговору са лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Франсоа Оландом, да је потребно да украјинске безбедносне структуре неодложно прекину да пуцају по насељима у Доњецком басену.

Путин се заложио и за активнији процес политичког решења конфликта, решавање питања уставне реформе у Украјини, као и социјално-економску обнову југоисточних региона те земље.

Лидери три земље изнели су своје ставове уочи данашњег састанка „Нормандијскe четворке“ (Русија, Немачка, Француска, Украјина) на нивоу шефова дипломатије у Паризу, и редовних седница Контакт-групе и радних група у Минску.

Путин, Меркелова и Оланд су се договорили да наставе личне контакте, наведено је из Кремља.

Тас из Париза, позивајући се Оландово окружење, наводи да је досадашњи напредак на преговорима о решавању ситауције на истоку Украјине недовољан.

Меркелова и Оланд су указали на неопходност вршења притиска на обе стране у условима крајње напетости, сматрајући да је тренутно напредак на преговорима недовољан, речено је из извора француског председника после данашњег телефонског разговора.

Поред тога, наводи руска агенција, лидери три земље размотрили су ток реализације споразума из Минска, указујући на потребу активнијег рада у том правцу.

Из Јелисејске палате је саопштено да је разговор трајао 45 минута.

Тас је из Кијева пренео саопштење прес-службе председника Украјине да су Порошенко и Меркелова разговарали телефоном уочи састанка Нормандијске четворке и да су „координисали позиције”.

Саговорници су такође разменили мишљења о ситуацији у Донбасу, а разговарали су и о економској ситуацији и питањима енергетске безбедности.

Агенција Укринформ из Париза јавила је да ће састанак четири министра спољних послова сутра увече бити одржан иза затворених врата у Министарству спољних послова Француске и бити настављен током радне вечере.

Планирано је да пре сусрета министара Четворке, „очи у очи” разговарају француски министар Лоран Фабијус и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, наводи украјинска агенција.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут